Başarının Gücü

Tanımı hala tartışılıyor olmasına rağmen zeka kavramının anlamı yaşanılan çevreye uyum sağlayabilme, yeniyi öğrenme ve uygulayabilme şeklinde kabul edilmekte. Bazı insanlar başarının zekayla doğru orantılı olduğuna inanırken bazıları başarıyı emeğin getirdiğini savunurlar. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Aziz Sancar da zekayı getirenin emek ve çalışma olduğunu düşünenler arasında. Aziz Sancar düşüncesini “Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.” cümlesiyle açıkladı. Aziz Sancar çalışmanın yanında özgüvenin de önemli olduğunu düşünenlerden biri ve benim görüşümde Aziz Sancar’ın tespitiyle örtüşüyor.

Başarıya giden yoldaki etkenlerden birisi tabii ki zeka fakat insan başarmak istedikten sonra zeka önemli etkenler arasına giremiyor bence. Türkiye’de içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin de desteklediği üzere başarı çalışmaya ve emeğe dayanıyor. Yaklaşık 2 milyon öğrencinin girdiği üniversite sınavında başarıyı belirleyen ölçüt çalışmak oluyor. Hayatımızın her yerinde bunun gibi örneklerle karşılaşıyoruz. Aziz Sancar başarısını verdiği emek ve çalışma hırsıyla açıklıyor. Mesela zeka seviyeleri aynı olan iki bilim adamını birbirinden ayıran ölçüt çalışmadır.  Çalışan her zaman kazanır. Hem eğitim de hem de iş hayatında çalışan kişi her zaman bir sıfır önde başlar.

Albert Einstein da çalışmanın ve azmin başarıyı getireceğini savunanlardandı ve “Azim paha biçilmezdir. Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum.” sözleriyle düşüncesini açıklamıştır. Sadece Einstein değil dünyaca ünlü yazar Lev Tolstoy da ” İlhamın en emniyetli yolu hazırlanmaktır, nice cesur ve kabiliyetli kimseler gördüm ki çalışmayı ihmal yüzünden, başarısızlığa uğramışlardır.” sözleriyle çalışmanın önemini vurgulamıştır. Bir insan önüne koyduğu hedef doğrultusunda yeteri kadar çalıştığı takdirde başarılı olamaması için ortada hiçbir neden yoktur. Hayatımızın her evresinde azim, emek ve çalışma bizi başarıya götürür.

Prof. Dr. Aziz Sancar başka bir açıklamasında zeka düzeyini ölçen IQ testlerine inanmadığını açıklamıştır. Aziz Sancar,  “Üstün zekanın ölçüldüğü IQ testleri neyi, ne kadar ölçüyor. Bu testlerde ben orta düzeyde çıkıyorum. Başarı için tek anahtar çok çalışmak” diyor. Bu görüşe göre bence, aynı IQ seviyesine sahip olan ve aynı imkanlara sahip olan iki insandan çok çalışanı daima daha başarılı olacaktır. Mustafa Kemal Atatürk de çalışmanın önemini ”Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak gerekir.” sözü ile vurgulamıştır.

Zeka bizi sadece belli bir noktaya kadar götürebilir. Sonrasında ilerlemek için çalışmaya ihtiyaç duyarız ve çalışanlar başarıya ulaşıp emeklerinin karşılığını alırken  başarıya zeka ile ulaşabileceklerini düşünenler zekanın onları getirdiği noktada kalırlar ve devam edemezler. Başarıya ulaşmak için tek yapmamız gereken şey çalışmak iken biz hala zekayı bahane etmekteyiz fakat 21. yüzyılda her şey elimizin altındayken zekayı ileri sürerek başarısızlığı kabul etmek bir güçsüzlük belirtisidir bence. Tek yapılması gereken azmetmek ve çalışmak iken herkes ulaşmak istediği hedefe ulaşabilir. Yeter ki kendinize inanın.

(Visited 608 times, 1 visits today)