İŞ VE TEKNOLOJİ

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte iş alanlarındaki bazı değişikliklerden biri de şirket elemanlarının iş yerine gitmeden evde çalışabilmeleridir. Bu sistemin bir çok kişinin hayatına yararı olmakla birlikte çeşitli zararları da vardır.

Evde çalışmak, zaman etkili kullanılırsa oldukça avantajlı bir durum. Ancak zaman kullanımı doğru yapılmadığı takdirde işlerin yetiştirilememesi de söz konusu. Evde çalışmak herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olmayan bireyler için daha az masraf, sevdikleriyle geçirebileceği fazladan vakit, trafik stresinin en aza düştüğü bir hayat demektir. Fakat bilindiği üzere fiziksel engelli vatandaşların işe alımı konusunda bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntıların çözümü ise ofise ya da iş yerine gitmeden o insanlara çalışma olanağı sağlanabilmesi. Bu tür imkanlar içinse teknoloji devreye girmekte.

Evde çalışmak kimileri için konfor gibi gözükse de aslında insanların sosyalleşmesine engel olan bir durum. İnsan sosyal bir varlıktır ve iş ortamları gibi yerler insanın yalnızlaşmasını önler ve insan arasına girebilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bir işi birden fazla kişinin paylaşması insanı rahatlatır ve yardımlaşma duygusunu öne çıkarır. Ayrıca kişinin sosyal ortam içerisinde kendisine, kılık kıyafetine dikkat etmesi, yolda iş arkadaşları ile iletişim içerisinde olması ruh sağlığı açısından da önemli bir durumdur.

Tabii ki sadece ev ortamında çalışmanın zararları yok. İş ortamında barış ve saygı söz konusu değil ise iş yerinde gerginliğe ve mevki çatışmalarına neden olur. İnsanlar bir süre sonra birbirlerinin ayaklarını kaydırmak için ellerinden geleni yaparlar.

Evde çalışmak insanı tembelleştirdiği için insan sağlığını da bozar. Bazı insanlar ne kadar spor yapmasalar da sağlıklıdırlar, bunun nedeni yaptıklar iş, hareket, ile farkında olmadan spor yapmalarıdır. Ancak bu çalışma temposu iyi ayarlanmalıdır. İyi ayarlanmazsa bireyler üzerine ruhsal ve fiziksel kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Bu yüzden meslek seçimleri de oldukça önemlidir.

Yapılan bazı araştırmalara göre işe başlama saatinin en uygun olduğum saat 10.00 olduğu gözlenmiş. Bunun nedeninin gün içerisindeki yorgunluk ev işleri ve trafik stresinden sonra iyice dinlenmek gerektiğini ancak tekrar trafik ve benzeri etkenlerden dolayı insanların erken kalkıp uykularını alamamalarından kaynaklandığını düşünüyorum. Bir çalışan işe uykusunu almadan gittiği taktirde ne kadar kafeinli içecek tüketirse tüketsin yorgunluğun ağır bastığı ve iş verimliliğinin azaldığı da gözleniyor. Bu yüzden evde çalışıldığı zaman kendi çalışma saatlerinizi kendiniz belirlediğinizden uyku iyi alınmış oluyor ve iş verimliliği de artıyor.

iş ve teknoloji ile ilgili görsel sonucu

(Visited 73 times, 1 visits today)