Uykudan Fazla İş

Elon Musk son dönemde bilim dünyasının en çok konuşulan ve en başarılı insanlarından biridir. Yaşam öyküsüne şöyle bir göz atma fırsatınız varsa eğer mutlaka bir bakın derim. Müthiş bir başarı öyküsü. Her icadı yepyeni bir bakış açısı, çok daha konforlu bir hayat vaat ediyor bizlere. Ama işte bazen o bile söylediği sözlerle “nasıl yani? “ dedirtebiliyor.

Dünyayı değiştirmek için işçilerin haftada 80-100 saat çalışması gerektiğini söyleyen Elon Musk işçi sağlığı ve güvenliğinden habersiz mi acaba? Hiç sanmam.

Uluslararası Çalışma Örgütüne ( ILO ) göre genel bakımdan çalışma süresi haftada  en çok 45 saattir. Günlük çalışma süresi ise mesai saatleri dahil her ne olursa olsun 11 saati aşamaz. Hatta Elon Musk ‘ın bahsettiği değişimde özellikle sanayi ve teknolojiyi kastettiğini düşünürsek, yine ILO’ya göre bu alanlarda günlük çalışma süresi 7,5 saati aşamaz. Bu da haftada 6 gün çalıştığını düşündüğümüz bir işçi için en fazla 6×7,5 = 45 saat olabilir. Peki bu süreler neye göre kime göre hesaplanmıştır? Dünya Sağlık örgütü ( WHO ) ve ILO’nun yıllardır topladığı veriler, yaşanan tecrübelerle bu sonuçlara varılmıştır. İşçinin dikkatinin dağılmaması, çıkarılan işin kalitesi ve en önemlisi işçinin sağlığı ve güvenliği için bu kurallara uyulması şarttır.çalışan adam ile ilgili görsel sonucu

Elon Musk’ın ne demek istediğini de anlayabiliyorum aslında. Daha da ilerleyebilmek için daha çok çalışmalı daha fazla emek vermeliyiz. Teknolojinin hızlı atılımlar yaptığı bu çağda bütün ülkelerin bu alanda  çalışmalarını yoğunlaştırması gerekir. Tek bir işçinin günde 16 saat çalışması yerine 24 saat çalışan fabrikalar için vardiyalı çalışma sistemiyle hem daha çok işçi çalıştırılır ve para kazanır hem de bilimsel ilerleme için durmaksızın çalışılmış olur.

(Visited 156 times, 1 visits today)