Türkiye’nin gündeminde az konuşulsa da etkisinin konuşulandan daha büyük olacağını düşündüğüm poşetlerden belirli bir ücret alma girişimi son zamanlarda ülkemizde ender görebileceğimiz gelişme adımlarından biri. Biraz daha bakışımızı genişletirsek aslında bu kanunun sadece ülkemize değil hep birlikte hayatlarımızı yaşadığımız dünyamıza katkılarını da -çevre kirliliğini azaltma, doğaya zararı azaltma- görebiliriz.
Plastik poşetin zararları
-Isıya maruz kaldıklarında bileşimindeki maddelerin çözünmesi kansere sebep olabilir.
-Şeffaf olmalarından dolayı ısıyı emerler ve bu da orman yangınlarına sebep olabilir.
-Toprağa suya kimyasal maddeler halinde karışarak besin zincirimizi kirletirler.
-Plastik poşetlerin sulara atılması suda yaşayan dostlarımızın onları yiyecek sanıp yemelerine neden olur bu da suda yaşayan canlıların hayatlarına mal olabilir.
Bunların yanı sıra daha bir sürü zarardan bahsedebiliriz ama zaten dünya ekosistemine verilen küçük bir zararın bile üzerimizdeki etkisi büyük olabiliyor. Yani aslına bakarsak bütün dünya ülkelerinin bu kanunu benimsemeleri kaçınılmaz olmalı. Poşetlerin yasaklanması konusunda ilerlemiş ülkelerin en başında Hindistan geliyor, onu Meksika ve Avustralya takip ediyor. Birçok Avrupa ülkelerinin de poşetleri ülkemizde yeni yürürlüğe girdiği gibi belirli bir ücret karşılığında verdiklerini söylemek mümkün. Ben ülkemizin bir süre bu kanunla devam edip sonrasında ise tamamen yasaklamasının doğayı ve çevreyi koruma açısından önemli adımlardan biri olacağı görüşündeyim. Hangimiz istemeyiz ki doğanın ve çevrenin korunduğu bir ülkede, bir dünyada yaşamayı.
Peki bu poşet kanunu dışında doğanın korunumu için ne gibi gelişmeler kaydetmeliyiz? Ülkemizde karasal doğa ve çevre kirliliğinin yanı sıra su kirliliği de uç noktalarda ve bunun tek nedeni biziz yani bu ülkenin, atamızın, bu kanlı toprağın insanları. Şöyle bir düşününce ne kadar da miskin kalıyoruz değil mi? Çözümü ise Türkiye’deki denizlerin ve sulak alanların korunmasına dair çıkartılabilecek koruma, bilinçli kullanım gibi yasalardan geçiyor. Aslında biraz ince bakarsanız bu tarz olayların sebebini kolayca bilinçsiz kullanıma dayayabiliriz çünkü kulaktan dolma da olsa plastik poşetin zararını, suların bizim ve geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz halde nedendir bilinmez bilinçsizce davranmaktan eksik kalmıyoruz. Bu konularda ülkece farkındalık sahibi olmamız şüphesiz ki ülkemizden daha geniş çaplı bir etki yaratacaktır. Bilinçli bir kullanıcı olarak farkındalık sahibi olup hayatımıza devam etmek dileğiyle.