Yaşanabilir Dünya İçin

Bilim adamları dünyamızın 4 – 5 milyar yıldır var olduğunu, insanoğlunun ise 5 bin yıl önce yerleşik hayata geçtiğini belirtiyorlar. Peki insanlar için dünya ne kadar süre sonra yaşanabilirliğini kaybedecek?

 

İnsanlar dünyayı kendi elleriyle yok ediyorlar. Bunun bilincine varan bazı insanlar ve ülkeler ise bunun için bazı tedbirler almaya başladılar. Mesela Avrupa’da plastik poşetler parayla satılıyor. Bu sayede insanlar plastik poşetlere hem para vermemek için hem de çevreyi kirletmemek için bez çantalar getirip onları kullanıyorlar. 2019 yılından itibaren bu uygulama Türkiye’de de başlıyor. Doğamıza bu denli zarar veren ve yok olması 400 – 450 yıl alan bir malzemenin kullanımının paralı olması doğayı korumak açısından oldukça önemli bir adım ama bence yeterli değil. Evet plastik kullanımı çok kolay, kırılmayan bir malzeme ama kullanımını olabildiğince azaltmak hem çevreye hem de hayvanlara verdiğimiz zararı azaltmak için en iyi yollardan biri. Bu yüzden herkesin bez çantasının olması gerektiğini, marketlerdeki poşetlerin de bezden olması gerektiğini ve kullanılan bütün plastik atıkların doğaya bırakılmak yerine geri dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Doğamıza zarar veren tek malzeme ne yazık ki sadece plastik değil. Biten piller, yağ atıkları, elektronik malzemeler, deterjan gibi daha birçok şey ayrıştırılmadığı sürece çevreye zarar veriyor. Bir pilin 300 yılda yok olduğunu ve 4 metreküp toprağı kullanılmaz hale getirdiğini ya da deterjanın 400 yılda kaybolduğunu biliyor muydunuz? Yere attığımız sakızlar kuşların ağzına yapışıyor ve nefes alamadıkları için ölüyorlar, denize attığımız plastikler balıkların vücuduna dolanıyor. Bunların olmamasını sağlamak bizim elimizde. Geri dönüşümü arttırmak, çöplerimizi ayrıştırmak, okullarda, sitelerde, iş yerlerinde bunun için ayrı kutular koymak, pilleri ve yağları ayrı yerlere koymak, halkı bu konuda bilinçlendirmek ve teşvik etmek, plastik şişeler yerine cam şişeler kullanmak çok geç olmadan almamız gereken önlemler.

Doğaya verdiğimiz bir başka zarar ise kağıt elde etmek ya da mobilya yapmak için ağaçları kesmek. Bizim dünyamızı daha çok yeşillendirmemiz gerekirken bunu yapmamız çok saçma. Hem ağaçları keserek sadece ormanları katletmiş olmuyoruz, aynı zamanda birçok hayvanın yaşam alanını, evini elinden alıyoruz. Bu çok bilinçsizce ve düşüncesizce yapılan bir hareket. Mobilyaları ağaçtan yapmak yerine sağlam olan ama doğaya zarar vermeden elde edilen bir malzeme ile yapmak ve ona sevdiğimiz ağaç görünümü sonradan vermek daha mantıklı değil mi? Hem bu çözüm yolu sayesinde mobilyalarımız hem sağlam olur hem de hiçbir hayvana ve hiçbir hayanın evine zarar vermemiş, doğayı katletmemiş oluruz.

Artık çok geç olmadan insanlar bu konuda bilinçlendirilmeli. En azından herkes markete giderken bez çanta kullansa, gıdaları attığı çöpü ayrı, ambalajları attığı çöpü ayrı tutsa ve biten pillerini, ampullerini çöpe atmak yerine biriktirse yeter ve doğa için yapabilecek en güzel iyiliği yapmış olurlar. Aksi takdirde yaşayabileceğimiz bir dünya kalmaz elimizde.

(Visited 76 times, 1 visits today)