Günümüzde gençlerin çoğu masabaşı işleri sıkıcı ve dayanılmaz bularak askerlik, mühendislik, araştırma görevlisi/asistanlık, avukatlık, doktorluk gibi mesleklere yöneliyor fakat bu gibi durumlarda, meslek seçimi yaparken madalyonun diğer yüzüne de mutlaka bakılmalı.
Ülkemizde fazlaca doktor, mühendis, öğretmen vb. varken çoğu kişi fazla para kazanılar mesleklere yönelinmesini akıl kârı olarak görüyor fakat meslek seçimi yapılırken fazlaca dikkat isteyen bir diğer etkense kişiye uygunluktur. Kendimize veya yeteneklerimize uygun olmayan bir mesleği seçtiğimiz taktirde bizi stres, gerginlik ve mutsuz bir hayat bekliyor olacaktır. Stresin çok fazla olduğunda hastalık derecesine ulaşabileceğini ve psikolojik bozukluklar yüzünden dengenizş tamamen bozabileceğini biliyor muydunuz?
Bunun yanı sıra gün geçtikçe teknoloji gelişiyor ve birçok iş teknolojiyle ve yapay zekayla insan gücüne ihtiyaç duymadan, daha kısa ve pratik bir şekilde halledilebilir hale geliyor ve bu da çoğu mesleği yavaş yavaş çürütüyor.
Teknoloji geliştikçe yaşamlarımız çok daha hareketsizleşecek ve bu da elbette bazı mesleklerin sonunu hazırlarken bazılarını da yüceltecek. Bu şanslı masabaşı mesleklerden bazıları; sekreterlik, mali müşavirlik, holding işletme, müdürlük, mimarlık, yazarlık ve şairliktir. Kimine göre önümüzde yeterince duygusal bir dünya varken kimine göreyse yapay zekanın gittikçe daha fazla hüküm sürmesi duygularımızı öldürüp bizi de insanlıktan çıkarakcaktır. Bu ise apayrı bir konu…
Hareketsiz hayatın bizi ele geçirmesiyle sonunun geleceği tahmin edilen mesleklerden bazıları ise fotoğrafçılık, tur rehberliği, yemek programcılığı, denizcilik; jeolog, arkeolog ve antrologluk, çiftçilik ve hostesliktir. Bu mesleklerin hemen hemen hepsi şehir içi veya şehir dışı seyahat gerektiğidiği için zamanla belki biz farkında bile olmadan dünyadan silinip gidecektir ki zaten verilen örneklerden bazıları şimdi bile hızla unutulma yolunda ilerlemektedir.
Seçeceğimiz mesleği mutlaka kendimize göre ve geleceğin getireceği yüksek teknolojiyi, yaşam stillerimizde öylece belirecek radikal değişimleri göz önünde bulundurarak yapmalıyız ki geleceği bir şekilde garantileyip daha kolay bir hayat yaşayabilelim.