Türkiye, plastik poşet kullanımını azaltarak, çevre kirliliğini önlemek için ücretli poşet uygulamasına geçti. Birçok Avrupa ülkesinde bu uygulama kanunen zaten vardı ama Türkiye 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle bunu yürürlüğe soktu. Poşetlerin fiyatı en az 25 kuruş olarak belirlendi. Bu yeni kanuna göre, eğer plastik poşetlerin satış yerlerinde ücretsiz olarak verildiği tespit edilirse para cezası kesilir ve bu para cezası satış alanının her metrekaresi için 10 lira olarak belirlenmiştir. Ama bu yasa plastik poşet kullanımının azaltılması için yeterli midir?
Ülkemizdeki çevre kirliliği günden güne artmaktadır ve en büyük neden ise hızla artan nüfus artışıdır. İstatistiklere göre 5-10 yıl içerisinde Türkiye nüfusu 95 milyonu geçecektir. Bu da, ülkemizin gelecekte daha büyük çevre sorunları yaşayacağını göstermektedir. Bu problemi biraz da olsa azaltabilmek adına yürürlüğe giren bu kanunu doğru fakat eksik görüyorum. Eksik ise toplumun bu konuda bilinçsiz olmasıdır. Plastik poşetlerin kolay tarafı maliyeti ve üretime gelme aşamasıdır. Türkiye’de ise maalesef biz bunları çöp olarak kabul ettiğimizden dolayı, plastik poşetleri daha zararlı hale getiriyoruz. Diğer taraftan da plastik poşet marketlerde ve birçok yerde ücretsiz olduğu için bizler plastik poşeti daha fazla kullanmaktayız. Pek çok Avrupa ülkelerinde özellikle İtalya, Fransa, Almanya ve Avusturya’da uygulanan plastik poşet yasağı ile tüketiciler, market veya giyim alışverişlerinde evden getirdikleri alışveriş çantalarını kullanıyorlar. Bu da insanların poşet kullanımında ne kadar bilinçli olduğunun bir göstergesidir. Bu bilinci yaratabilmek için de Türkiye’de kanunu yürürlüğe sokmadan önce bu konuda bilinçlendirici Kamu Spot’ları yapılabilirdi veya daha çok bildiri, reklam yapılabilirdi.
Bir başka problem ise, alışverişe çıkanlar plastik poşet yerine başka tür torba veya çantaları (bez veya kumaş torbaları) kullanabilmek için neredeyse hiç alternatif bir torba bulunmamakta.
Ben biyolojik olarak ayrışabilen veya gübre fabrikalarında gübreye dönüşebilen torbaların plastik poşetler yerine üretilip kullanılmasından yanayım. Her ne kadar plastik poşetleri para ile satsak da tamamen bu doğayı mahveden ve okyanuslar üzerinde tabaka halinde yüzen poşet yığınını yok edemeyiz. Çevre kirliliğinin nasıl oluştuğu, nasıl önlem alınabileceği konusunda aileden başlayarak, okullardaki eğitimcilere, ülkeyi yöneten iktidar ve milletvekillerine kadar toplumdaki her bir insana ve büyük küçük herkesin bunu bir toplumsal bir sorumluluk veya görev olarak bilmesi gerekmektedir. Biz ve bizden sonrakilerin yeşili görebilmeleri, Türkiye’nin, dünyada hiçbir yerde bulunmayan temiz havasını soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz sular içebilmeleri, bu bereketli topraklarda sağlıklı ürün yenebilmesi adına halkın, bireysel veya örgütlü yapıların içinde küçük veya büyük bu hareketi desteklemesi, sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Ülkemiz ve tabii ki dünyamız bizim için büyük bir önem içermekte çünkü burası bizim evimiz, yaşayabileceğimiz tek yer ve bize bu bahşedilen, bize burada yaşama cömertliğini gösteren güzelim yeri bilerek ve isteyerek yaşanılamaz bir hale sokuyoruz. Bizim bu günden başlayarak azaltarak kullanacağımız naylon poşetlerin bize ve doğaya ne kadar iyi geleceğini görebilirsiniz.
“Naylon Poşete Hayır!”