Her yıl Türkiye’deki eğitimli insanlar birçok sebepten dolayı ülkemizi terk ediyorlar. Peki beyin göçü nedir? Ve beyin göçünün sebepleri nelerdir?
Günümüzde iyi eğitimli ve yetenekli insanların başka ülkelere göç etmesi beyin göçü olarak adlandırılır. Genel sebepleri maddi yetersizliği, başka ülkelerdeki iş imkanının fazla olması ve teknoloji gibi sebeplerdir. Beyin göçü yaşayan bir ülke bilim ve teknoloji alanında geridedir. En çok beyin göçü alan ülkeler arasında Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya, İsviçre ve Norveç vardır. En çok beyin göçü veren ülkeler ise Hindistan, Pakistan, Bağımsız Devletler Topluluğu, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Mısır, Nijerya ve Türkiye’dir. Türkiye’deki beyin göçü tarihte sayısal anlamda benzeri görülmemiş bir noktaya ulaşmıştır.
Beyin göçünün bizim ülkemize olumsuz etkisi olmasına rağmen göç yapılan ülkeye olumlu etkileri olmaktadır. Mesela kalifiye olmayan bir kişinin ülkesinden ayrılması ülke için iyi olsa da kalifiye kişilerin göçü ana vatanı bakımından kısa vadede olumsuz bir faktördür. Beyin göçü nasıl eğitim krizine sebep olur?
İlk olarak eğitim krizi bir ülkenin eğitim konusunda ilerleyememesidir. “Parlak beyinlerimizi Batı’ya kaptırıyoruz. Günümüzün en önemli güç kaynağı enformasyon ve bilgi teknolojileri konusunda üreten değil tüketen konumundayız. Bu durum bizi milli güvenliğimiz başta olmak üzere birçok açıdan kırılgan hale getiriyor.” Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ulaş Sunata eğitim krizine dair ilk sinyallerin geldiğini dile getirmiştir. Bu sözü eğitim alanında 40 ülkeden otuz dördüncü olduğumuzu düşünerek doğrulayabiliriz. Bence şu an düşünmemiz gereken şey “Beyin göçünü nasıl engelleyebilir ya da azaltılabiliriz?”
Eğer eğitimli vatandaşların ülkemizden ayrılmasını istemiyorsak bazı önlemler alınması gerekiyor. Göçlerin azalmasını sağlamak için iş imkanlarının artması önemlidir. Çünkü çoğu insan iş için ülkeyi terk ediyor. Maddi olanaklar sağlanmalıdır. Ülkenin ekonomik olarak da gelişimi sağlanabilir. Ülkedeki bilim insanları için çalışma koşulları ve imkanlarının iyileştirilmesi gerekir.
Kaynakça:
http://www.milliyet.com.tr/Beyin-gocu-nedir–Beyin-gocunun-sebepleri-nelerdir–molatik-1703/ http://www.eokul-meb.com/beyin-gocunun-olumsuz-etkileri-maddeler-halinde-99216/ https://businessht.bloomberght.com/ekonomi/haber/1933332-beyin-gocu-egitim-krizine-neden-olacak