1900’lü yılların başında bazı insanlar tarafından uzaya gitmek fikri ortaya atılmıştı fakat o zamanlarda bu durum imkansız olarak görülüyordu. Artık 1950’li yıllara gelindiğinde insanoğlu uzaya gitmekle alakalı roket sistemini hazırlamaya karar vermiş ve bu konuda büyük teknolojik gelişmeler başlamıştı.1957 yılında ilk uydu Sputnik uzaya gönderilmiş, şimdi sıra bir insanın uzaya gönderilmesine gelmişti. Dönemin iki büyük devleti olan ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) arasında bu konuda bir yarışma vardı. 1961 yılında Rus astronot Yuri Gagarin uzaya ilk giden insan olarak tarihe geçti. SSCB’de aynı zamanda bir kadının da uzaya gönderilmesi konusunda hazırlıklar başlamıştı.
6 Mart 1837 yılında Yaroslavl şehrinin küçük bir köyünde doğan Valentina Tereşkova, 2. Dünya Savaşı’nda babasını kaybettikten sonra küçük yaşta büyük sorumluluklar almak zorunda kaldı. Valentina Tereşkova’nın hayatı hep zorluklar ve mücadelelerle geçti. Çok çalışkan ve azimli bir kadın olan Valentina Tereşkova, önceleri köyde çiftçilikle uğraştı. Daha sonra şehre anneannesinin yanına lastik fabrikasında stajyerlik yapmak için gitti. Şehirdeki stajı bitince tekrar köyüne dönerek tarım yapmaya başladı ama aklı her zaman şehirde kalmıştı.
1959 yılında havacılığa ilgisi olduğunu fark eden Valentina, havacılık kulübüne katıldı. Burada paraşüt eğitimi aldı ve paraşütçülüğe yeni başlayan birine göre oldukça iyiydi. Bu paraşüt eğitimi ona ilerideki uzay macerasında çok katkı sağlayacaktı. 1962 yılında yani Yuri Gagarin’in uzaya gidişinin hemen ertesi yılında SSCB’de uzaya gönderilecek ilk kadınla ilgili seçimler başlamış, Valentina Tereşkova da pilotaj eğitimi olmamasına rağmen daha önce aldığı paraşüt eğitimi sayesinde 5 kadın aday arasına girmeyi başarmıştı. Bu 5 kadın da çok yoğun eğitimlerden geçti. Bu eğitimlerden bir kısmı fiziksel eğitimlerken, bir kısmı da psikolojik eğitimlerdi. Bu kadınlar arasından Valentina Tereşkova diğer adaylara göre daha uygun bulundu. Uygun bulunma sebeplerinden bir tanesi de uzay dönüşü kapsülün paraşütle Dünya’ya inecek olması ve Valentina’nın paraşütçülük vasıflarından dolayı bu görevi daha iyi yapabilecek olmasıydı. Uzay yolculuğu öncesi son eğitimlerini uzaya ilk giden insan olan Yuri Gagarin tarafından aldı ve uzaya gitti.
Uzaya gitmeden önce tüm dünya heyecanla olacakları beklerken Valentina’nın ağzından şu sözler çıktı: “Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum! “. Valentina Tereşkova uzaya giden ilk kadın olarak dünyada birçok insan üzerinde oluşan yanlış bir algıyı kırmıştı. Kadınların da erkekler gibi istedikten ve çalıştıktan sonra her şeyi yapabileceğini kanıtlamıştı. Şu anda üzerinde yaşadığımız dünyamızda çok önemli mevkilerde olan kadınların bulundukları pozisyona gelmelerinde Valentina Tereşkova’nın bu azimli çalışmalarının da çok büyük bir etkisi vardır. Onlara ilham kaynağı olmuştur. O yüzden bana göre insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip bir kadındır. Günümüzde kimi ülkelerde kadınların otomobil sürmelerinin bile hala yasak olduğunu düşününce onun 55 yıl önce yaptıklarının kadınlar adına ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorum.