Diğer Gezegenlere Gitmeli Miyiz?

İnsanoğlu Dünya’ya ayak bastığından beri hep uçmayı hayal etmiştir. Bu hedef için ilk adım 1783 yılında Montgolfier Kardeşler tarafından atılmıştır. Montgolfier Kardeşler kendi yaptıkları bir balonla uçmayı başarmışlardır. Hiçbir zaman az ile yetinmeyen insanoğlu uçmak konusunda da az ile yetinmeyip kendilerini geliştirmeye başlamıştır.

 

Motorsuz uçma girişimleri 1903 yılına kadar devam etmiştir. 1903 yılında ise Wright Kardeşler Wright 1903 olarak bilinen motoru yapmışlardır. Böylece ilk motorlu uçağı yapmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri ise 1911 yılında kurulmuştur. İlk ticari uçuş ise 1914 yılında uçmuştur.

Wright Kardeşlerin Uçağı

Daha önce de dediğim gibi insanoğlu az ile yetinmeyi bilmiyor. Bu sebeple 1956 yılında Sovyetler Birliği tarafından Sovyet Uzay Programı kuruluyor. Sovyet uzay programının ilk roketi Layka adındaki köpekle beraber dünya yörüngesine fırlatılıyor. Layka daha dünya yörüngesinden çıkamadan can veriyor. Bunu gören Amerika Birleşik Devletleri’de NASA’yı kuruyor. Böylece bir uzay yarışı başlamış oluyor. Bu uzay yarışı uğurunda sayısız can veriliyor.

Layka

16 Temmuz 1969’da NASA Apollo 11 mekiğini fırlatıyor. 20 Temmuz 1969’da ise Apollo 11 Ay’a ulaşıyor. 2002 yılında Spacex kuruluyor. Spacex ilk kez yeniden fırlatılabilir roketleri kullanıyor. Hatta bu roketlerle Mars’a araba bile gönderdiler.

Elon Musk’ın Mars’a Gönderdiği araba

 

Spacex’in CEO’su olan Elon Musk’ın Mars için daha önce düşünülmemiş planları var. Bunlardan biri Mars’ı kolonileştirmek. Peki Elon Musk Mars’ı kolonileştirmek için neden bu kadar uğraşıyor? Cevap çok basit. Elon Musk’ın bir hayali var. Tıpkı bu yazının başında da söylediğim gibi insanoğlu Dünya’ya ayak bastığından beri hep uçmayı hayal etmiştir. Mars bizim için sadece bir başlangıç. Elon Musk’ın 2 tane amacı var. Bir tanesi Dünya’yı daha yaşanabilir bir yer  yapmak , ikncisi ise Mars’ı Dünya gibi bir yere çevirmek. Elon Musk aslında çoğumuzun bildiği şirketlerin sahibi.

Peki neden Dünya dışında bir gezegende yaşamalıyız. Bunun sebebi dünyaya verdiğimiz zarar ile alakalı. İnsanlar doğayı katlediyor. Eğer bu şekilde devam edersek yakın zamanda dünya yok olmaya başlayacak. Yapılan bir araştırmaya göre eğer aynı şekilde devam edersek 12 yıl sonra gezegenimize geri çeviremeyeceğimiz bir zarar vermiş olacağız. Dünya dışında yaşamak hem doğaya verdiğimiz zararı azaltmak hem de dünyanın üzerindeki insan yükünü azaltmak için gayet mantıklı bir çözüm. Peki Stepen Hawking neden Mars’a gitmeliyiz dedi neden diğer gezegenler değil? Bunun sebebi ise güneş sisteminde günümüz teknolojisinde gidebileceğimiz tek gezegen mars. Mars’tan sonra gelen gezegenler gazdan oluşuyorlar. Yani basabileceğiniz bir yer yok. Peki Merkür ve ya Venüs değil. Merkür güneşe en yakın gezegen. Güneş’e bu kadar yakın olması başka problemler doğuruyor. Merkür’ün gündüz sıcaklığı +427 derece geceleri ise -173 derece. Venüs Güneş Sisteminde bizim gezegenimize boyut olarak en çok benzeyen gezegen. Fakat Venüs’ün boyut olarak Dünya’ya benzemesi ikliminin de Dünya’ya benzediği anlamına gelmez. Venüs Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen daha Merkür’den daha sıcak bir gezegendir.Venüs’ün yüzey sıcaklığı +467 dereceye kadar yükseliyor. Venüs aslında yaşam tarzımızı değiştirmezsek Dünyanın alacağı hal.

Venüs ve Dünya

Aslında Mars’a gitmeyi çok uzun bir zamandır istiyoruz ve bunun için yapılan çalışmalar var. Bu çalışmalardan ilki daha önceki bloglarımdan birinde bahsettiğim Marslı filminde bolca gördüğümüz Pathfinder. Pathfinder’ın görevi iniş yaptığı kraterin fotoğraflarını çekmekti. Pathfinder’ın tekerlekleri olmadığı için sadece belli bir yerin fotoğraflarını çekebiliyordu. Pathfinder 1997 yılında fırlatıldı. Aslında 1997 yılından beri Mars’ta insan yapımı bir makine var.

Pathfinder

Spacex ise az zamanda çok iş başaran şirketlerden biri. Spacex’in CEO’su olan Elon Musk’ın amacı ise Mars’ta bir koloni kurmak. Elon Musk’ın Spacex şirketindeki ofisine giderken bir resim var. Bu resimde soldaki gezegen Mars. Peki sağdaki gezegenin hangi gezegen olduğunu tahmin edebildiniz mi.

Eğer dünya dediyseniz yanıldınız. Sağdaki gezegen de Mars. Bu iki resimin arasındaki fark Sağdaki Mars’ta İnsanlar Yaşıyor. Sağdaki Mars kolonize edilmiş bir Mars. Spacex’in yaptığı bu reklam filmi aslında Elon Musk’ın yapmaya çalıştığı şeyi kısaca anlatıyor.

Stephen Hawking sadece 10 yıl içinde Mars’a gidilmesini değil, 30 yıl içinde Ay’da bir uzay üssü kurulması gerektiğini söylemişti. Ay’da uzay üssü kurmak aslında çok işimize yarayabilir. 30 yıl içinde elektrik üretmek için kömür kullanmayacağımızı düşünürsek Ay’ın yüzeyini güneş panelleriyle doldurduğumuzu düşünün. Böylece hem Dünya yüzeyinde yer kaplamamış oluruz hem de Ay’daki madenleri dünyamıza taşırız. Çünkü Dünyamızdaki madenler bitmek üzere. Bu iki sebebin dışında daha mantıklı olabilecek bir sebep daha var. Şu anda dünya yörüngesinde olan ISS istasyonunun yerini alabilir. ISS ise dünya yörüngesinde bir laboratuvar.

Özellikle son yüzyılda olmak üzere gezegenimizi çok yorduk. Neredeyse tüm yeraltı madenlerini bitirdik. Karbondioksit salınımını her sene daha da arttırdık. Artık Dünya bize isyan ediyor. Bizi kovmak istiyor. Biz ise çözümü başka gezegenlere gitmekte buluyoruz

Fakat bunları yaşanmadan önce gören bir adam vardı.O adam 1 Kasım 1924’te yani bundan tam 94 yıl önce TBMM açılış konuşmasında “İstikbal Göklerdedir” demiştir. Henüz uzay ile alakalı hiç çalışma olmamasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk geleceğin göklerde olduğunu öngörmüştür.

Ayrıca Elon Musk Türkiye’ye olan ziyareti sırasında Cumhurbaşkanımızla olan toplantısına gitmek yerine ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etmiştir. Bu hareketi onun Atatürk’ün İstikbal Göklerdedir sözünü örnek aldığını gösterir.

Sonuç olarak son yüzyılda dünyaya çok zarar verdik. Dünyaya verdiğimiz zararı azaltmak için projelerimiz olsa da her ihtimale karşı önlem almalıyız. Diğer Gezegenlere gitmenin insan ırkının devamını sağlamak dışında bir faydası var mı diye sorarsanız ise cevabım evet olur. İnsan meraklı bir canlı. Fazla bilgi kimseye zarar vermez. Kim bilir belki de Mars’ta bir yaşam formu buluruz ve evrendeki bu yalnızlığımızdan kurtuluruz.

Kaynak:

https://garfors.com/2014/06/100000-flights-day-html/https://wright.nasa.gov/airplane/eng03.htmlhttps://adventure.howstuffworks.com/first-flight-attempt.htmhttp://www.firstflightcentennial.org/the-first-commercial-flight/wikipediahttp://coolcosmos.ipac.caltech.edu/ask/17-How-hot-is-Mercury-https://www.space.com/18526-venus-temperature.htmlhttps://www.nasa.gov/mars2020/overviewhttps://www.jpl.nasa.gov/missions/mars-2020/http://www.planetary.org/explore/space-topics/space-missions/missions-to-mars.htmlhttp://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-04/ataturk-ve-havacilik

(Visited 147 times, 1 visits today)