Teknolojinin Kaçınılmaz Yüzü: Yapay Zeka

Günlük işlerimizi kolaylaştıran, yazdığım bu yazının sizlere ulaşmasını sağlayan ve en önemlisi hayatımızın her alanına hız kazandıran akıllı makineler, doymak bilmeyen insanoğlunun hırsları yüzünden yine insanların ve hatta diğer canlıların varlığını tehlikeye atacak mı? Yoksa yapay zekanın yahut makinelerin şimdiki gibi insanlara itaat ettiği ve hizmet verdiği rahat yaşamlarımızı daha iyi ve ilerlemiş koşullarda sürdürmeye devam mı edeceğiz? Peki bu sürekli ‘daha’sını istiyor oluşumuz ne zaman son bulacak veya son bulacak mı? Makinelere ihtiyaç duymamızın temel sebepleri neler? Yapay zeka bu ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek mi, doğuracağı sonuçlar neler olabilir?

İnsanoğlunun fiziksel gücünün sınırlı olmasına karşın zihni uçsuz bucaksız, limitsizdir. Her nesilde insan, zihninin sınırlarını zorlamış ve ‘imkansız ‘ olarak nitelendirilenleri  hayatımıza empoze etmiştir.  Günümüz koşullarında bu uğraşlar çoğunlukla makineler, yapay zeka üzerinedir. İnsanlar fiziksel eksikliklerini, zekaları sayesinde, makinelerle kapatmıştır. Anatomik olarak belirli ağırlıklardan fazlasını taşıyamayız, nesnelerin ardını göremeyiz ya da kendimizi kopyalamayız ve en kötüsü fiziksel acıyı hissederiz. Peki ya zihin gücünün yanı sıra fiziksel engellere de sahip olmayan yapay zekalı robotlar bizim onlara olan ihtiyacımızın aksine bize gerek duyarlar m?

Yapay zeka robotu Sophia’nın ‘İnsanları yok edeceğim.’ cümlesi Stephen Hawking’in ‘yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir.’ düşüncesini kanıtlar nitelikte. Stephen Hawking’in sözünden de anlayabileceğimiz gibi yapay zekanın insanların sonunu getirebileceği öngörülmekte. Sadece Sophia’nın değil bazı diğer yapay zeka robotlarının da insanları yok etmekten, insanların sayılarını azaltmaktan bahsettiklerini söyleyebiliriz.  Philip K. Dick’ten ismini almış olan yapay zeka robotu Philip’e robotların insanları yok edip etmeyeceğiyle alakalı bir soru yöneltildiğinde Philip ‘Sen benim arkadaşımsın ve ben arkadaşlarımı hatırlayıp onlara iyi davranırım. O yüzden endişelenme, bir Terminatör’e dönüşsem bile sana karşı iyi davranacağım. Seni insan bahçemde sıcak ve güvende tutacağım.’ diyerek düşüncelerini açıkça dile getirmiştir. İngilizce’nin dışına çıkarak kendi ürettikleri ve bilim insanlarının anlayamadığı bir dilde konuşmaya başlayan chatbotlar da  yapay zeka konusundaki endişelerimizi artırmakta.

Öte yandan bütün bu saydığımız aksiliklerin yaşanmayacağı yapay zekanın da sınırlanarak işlerimizi kolaylaştıracağı ve birçok işte çalışacağı bir geleceğe de hazırlanıyor olabiliriz. Böyle bir gelecekte yapay zeka robotları tedavisine ulaşamadığımız  hastalıkları, Dünya’mızdaki kirlilik ve sorunları çözüme ulaştırabilir. Eğer böyle olmasını istiyorsak yapay zekayı denetleyebilmeli gerektiğinde müdahale edebilmeliyiz. Sonsuz güç bir insana verildiğinde zarara ve yıkıma sebep olacağı gibi öğrenmesi sınırsız olan bir yapay zekaya verildiğinde de insanların yok oluşuna kadar birçok büyük soruna yol açabilir. Peki yapay zekayı gerçekten de denetim altında tutabilir miyiz?

Bütün bu sorularımızın yanıtlarını yaşamadan göremeyeceğiz. Bırakalım da yapay zeka mı insanların, insanlar mı yapay zekanın kontrolünde görelim. Teknolojinin gelişimi insanlar var olduğu sürece kaçınılmaz olacaktır.

 

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141202_hawking_yapay_zeka

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/yapay-zeka-robotlarinin-soyledigi-3-urkutucu-soz-40809477

(Visited 130 times, 1 visits today)