YAPAY ZEKA VE BİZ

Tekerleği icat eden Ademoğlu hayatını kolaylaştıracak teknolojiyi geliştirmeyi hiç bırakmadı.Teknolojinin ivmelenerek ilerleyişi bizi hızla yapay zekanın hakim olabileceği bir dünyaya sürüklüyor. Şu anda dünyayı bir telefonun içine sığdırmaya çalışıyoruz. Küçük çipler hayatımızın her anını şimdiden yönlendirmeye başladı.

Öyle sanıyorum ki yapay zeka, teknoloji kullanımının doruğu olacak.Kendi kararlarını verebilen robotlar, insanlar için tehlikeli işleri gerçekleştiren, fabrikaları işletip yöneterek üretim yapacak makineler geleceğimizin dünyasında şu anda kullandığımız cep telefonları kadar normal hale gelecek. Yapa zekalı makine ve robotların sağlık, eğitim, tarım, imalat gibi yaşamımızın ihtiyaçları için çalışmaları herkes tarafından olumlu karşılanırken diğer yandan risklerinin de olduğu aklımızı kurcalıyor.

Yapay zekalı makina ve robotların insanları işsiz bırakması yadsınamaz bir gerçek olacak. Bugünün mesleklerinin büyük kısmına veda edeceğiz. Yapay zekalı makina ve robotlar silah endüstrisinde kullanılırsa, zaten duygu yoksunu insanların çıkardığı savaşlar tamamen acımasız ve kitlesel ölüm riskleri ile dolu hale gelebilir. İnsanların yeni teknolojilerle birlikte daha hareketsiz ve obez hale gelmeleri de çare bulunması gereken başka bir risk haline dönüşüyor.

Tekerleği biz icat ettik. Onu yiyecek, giyecek, hasta taşıyan araçlara da taktık, savaş araçlarına da. Kadim insanlık tarihi bize büyük dersler öğretiyor.

Sonuç olarak; yapay zekayı ve benzeri yeni teknolojileri hangi amaçla kullanacağımız insanlığın küresel mantığına ve alacağı önlemlere bağlı.

Ben kendi adıma yapay zekanın insanlardan daha tehlikeli olamayacağını düşünüyorum.

 

 

(Visited 69 times, 1 visits today)