Gelişen Teknolojiyle Gerileyen Zihinler

   Dünyanın tüm bilgilerinin parmak uçlarımızda kolayca sunulduğu bir çağda, internet’ten önce hayatın nasıl bir şey olduğunu hayal etmek zordur.
   Şu sıralar gündemde olan Stephen Carr’a ait “Google bizi aptal yapıyor” yazısında, beynimizin bilgisayarlarımızın algoritmalarına benzer hale getirmek için yeniden programlandığını ve sonuç olarak daha derin düşünce süreçlerimizden soyulduğunu savunuyor. Google’ın nasıl düşündüğümüzü değiştirdiğini analizinde Carr, insan tarihi boyunca çeşitli teknolojilerin çevremizdeki dünyayı algıladığımız şekilde nasıl değiştiğini gösteren bir iş çıkarıyor. Verdiği örnekler yazısına tarihsel bir bilinçlilik katıyor ve farklı teknolojiler toplumlara dahil edildiğinde, insanların nasıl davrandıklarını ve düşündüklerini temelde değiştirebileceklerini gösteriyor. İnternetin derin bir şekilde konsantre olma ve okuma kabiliyetimizi azalttığını ve böylece bilgiyi işleme şeklimizi gerilediğini kabul ederken, Google’ın beynimizi yavaş yavaş yeniden oluşturduğunu ve bilgisayar gibi olmak için bazı detayları zihnimize yerleştirdiğini iddia ediyor.technology new generation bad ways ile ilgili görsel sonucu
   Günümüz insanları yavaş yavaş kablosuz bağlantıdan kopma korkusu yaşıyor. İnternette bir web sayfasının yüklenmesi beş dakika sürsün hemen öfke ve hayal kırıklığına uğruyorlar.
   Sizce internet insanları aptallaştırıyor mu? İnternetin zararlı etkileri üzerine yapılan araştırmaların hala tam amacına ulaşamamış olmasına rağmen, internetin düşünme biçimini değiştirdiğine şüphe yoktur. İnternet ne mi yapıyor? Bize bilgiyi sadece işleyerek geri kalanları göz ardı etme şeklinde bazı kötü alışkanlıkları edindiriyor. İnternet bizi tembel yapıyor ve bu gerçeği gizleyemeyiz.
   Birkaç dakikadan fazla bir şey aramak zorunda kalınca pes ediyoruz. İnternet, Wikipedia gibi akademik dünyaya kaşlarını çatmış sadece net olmayan bilgilerle donatılmış sayfalarla dolu. Akademik ortamlarda, araştırma derinlemesine,geniş çaplı yapılmalıdır buda zaman alır. Lakin internete girer girmez saniyeler içinde aradığımız araştırma konusuyla ilgili yüzlerle sonuç bulabiliriz. Bunun yararlı ve zararlı tarafları tartışılır tabii.
   Şahsen ben aradığım şeyi bulamayınca bir sayfadan sonra endişeleniyorum çünkü ana noktaya hızlı bir şekilde ulaşmaya çalışıyorum ve bilgileri çok önemsemeden gözden geçiriyorum.
   Sorun şu ki her zaman bilgi arıyoruz ancak zamanımızla verimli olmaya çalışırken eski nesillere “aptal” görünmemizi sağlayan kötü alışkanlıklar ediniyoruz. Bir makale okurken, bakmamız gereken kelimeler olduğunu biliyoruz, bu genellikle bizi tamamen farklı bir yöne yönlendiriyor. Eminimki yarım saat sonra, onlarca sekmenin birikmesinden dolayı başlangıçta ne aradığınızı tamamen unutmuş olacaksınız.
   Sonuç olarak, teknoloji artık ezberleme veyahutta ansiklopedi kullanma gibi becerileri gerekli kılmaz. İşleri daha hızlı hesaplayabilebilmemizi ama daha çok kısayol aramaya, dikkat dağınıklığına ve bir konudan diğerine geçme eğilimine sürükler.
(Visited 99 times, 1 visits today)