Rusya, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesidir. Asya’nın üçte ikisini, Avrupa ‘nın üçte birini oluşturur. Rusya toprakları o kadar geniştir ki, ülke 11 zaman kuşağına ayrılmıştır. Örneğin St. Petersburg’ da yaşayanlar uyumaya hazırlanırken, ülkenin uzak doğusunda madenciler ve Ren geyiği çobanları ertesi gün işe koyulmaktadırlar.
Rusya’nın çoğu bölgesine soğuk bir iklim hakimdir; ülkede yazlar serin veya ılıman, kışlar ise dondurucu soğuklukta yaşanır. Toprağın tundra ile kaplı olduğu kuzey bölgelerde kışın sıcaklık -70 *C’ye kadar düşer. Buranın güneyinde bir orman kuşağı tüm ülkeye yayılmıştır. Ural dağları Rusya’yı ikiye böler. Ural dağlarının batısı, yani Avrupa tarafı, ülkenin dörtte birini oluştursa da, nüfusun beşte dördü bu bölgede yaşar. Büyük sanayi tesisleri ve verimli tarım arazileri bu bölgede bulunur. Ural dağlarının doğusunda, ABD ile Batı Avrupa’nın toplam alanından daha büyük olan Sibirya yer alır. Sibirya’nın Moğolistan yakınlarındaki güney bölümünde bulunan Baykal Gölü dünyanın en derin gölüdür ve dünyadaki tüm tatlı suların beşte birine sahiptir. Sibirya kömür ve petrol açısından zengindir. Doğu Sibirya’da bulunan Çukçi yarımadası Asya’nın en doğu noktasıdır ve Kuzey Amerika’ya sadece 82 km uzaklıktadır. Bering Boğazı iki kıtayı birbirinden ayırır.
1991 yılına kadar Rusya daha da büyük bir ülke olan Sovyetler Birliğine bağlıydı. Bu günkü doğu Avrupa ve Orta Avrasya ülkelerinden 14 ülke daha Sovyetler Birliği sınırları içindeydi.
ÜLKENİN SEMBOLLERİ
AZİZ VASİLİ KATEDRALİ: Moskova’daki bu renkli katedral Çar Korkunç İvan’ın, Tatar rakiplerine karşı kazandığı zaferin anısına 16. yüzyılda inşa edilmiştir.
MATRUŞKA BEBEKLERİ: Bu geleneksel ahşap bebekler iç içe geçebilecek şekilde tasarlanırlar. Bazı matruşka takımlarında bebek sayısı 12’ye kadar çıkabilir.
SİBİRYA KAPLANI: Sibirya kaplanları kaplanların en büyüğüdür. Sibirya’nın güneydoğusunda yaşarlar ve ayı, geyik ve bazen de insan avlayarak beslenirler.
TRANS -SİBİRYA HATTI: Dünyanın çevresinin dörtte birine yakın bir mesafeyi kat eden yer yüzündeki en uzun demiryoludur. Moskova’dan Vladivostok’a kadar 9.297 km uzunlukta olup, yolculuk 8 gün sürer.
MEHMET YETKİN BAL
Kaynak: Çocuklar İçin Dünya Atlası