Farklılıklarımızla Güzeliz

Güzellik, günümüzde sosyal medyanın da empoze ettikleriyle sürekli çarpıtılan bir kavramdır. Güzellik, gözlerinin renkli; saçlarının sarı, parlak, uzun, dalgalı; dudaklarının dolgun; burnunun küçük ve kalkık; teninin açık ve pürüzsüz; göğüslerinin büyük; belinin ince; kalçanın büyük; bacaklarının uzun ve ince; vücudunun 90-60-90 olması mıdır? Güzellik sizce nedir?

Bu kavram kelime anlamı olarak TDK’de şöyle geçiyor: “Estetik bir zevk, coşku, hoşlanma duygusu uyandıran nitelik, hüsün”. Ne yazık ki sosyal medyada bu kavram böyle yansıtılmıyor. Bize yansıtılan ise yüz, göz, burun şekli ya da saç, ten rengi gibi bazı kriterlere uyuyorsan güzel olduğundur. Bu çok yanlış bir anlayıştır ve bu yanlış anlayış on sekiz yaş altındaki her şeye inanabilecek potansiyelde olan gençleri olumsuz yönde etkiliyor. Peki bu olumsuz algıyı kaldırmak için neler yapabiliriz?

İlk önce gençlerin hepsine güzellik kavramı doğru bir şekilde yansıtılmalıdır. Verilecek eğitimlerle herkesin kendi güzelliklerinin farkına varmalarını sağlayabilir aynı zamanda da herkeste farklı bir güzellik olduğunu anlatabiliriz. Konfüçyus’un da dediği gibi: “Her şeyin bir güzeIIiği vardır, herkes görmese de.” Bunu H&M ve Asos gibi adı duyulmuş mağazaların “büyük beden modelleri” web sitelerinde kullandıkları kampanyalar gibi organizasyonlar düzenleyebiliriz ya da defilelerde “Winnie Harlow” gibi modeller kullanabiliriz. Hatta TLC’deki “My Big Fat Fabulous Life” gibi farklılıkları gösteren programlar yapabiliriz. Böylece farklılıkların bizi güzel yaptığı mesajını gençlere iletmiş oluruz.


Yani demek istediğim sosyal medyada bize yansıtılan bu mesnetsiz kavramı yine sosyal medya kullanarak yıkabiliriz.

Artıdan bu algıyı yıkmak için önemli şeylerden biri de kendimizi güzel olduğumuza inandırmaktır. Kendimizi sevmiyoruz, vücudumuzun herhangi bir bölgesini sürekli değiştirmeye çalışıyoruz ve bir türlü içinde bulunduğumuz deriyle uyum içerisinde yaşayamıyoruz. Kendimizi güzel olduğumuza inandırırsak başkalarına güzel olduğumuza inandırmak daha kolay olacaktır fakat ilk önce kendimizin buna inanması için öz güvene ihtiyacımız vardır. Bu özgüven de ancak kişisel gelişimle sağlanabilir. Ayrıca güzel olduğumuza inanmamız için insanlardan onay almamız gerekmez.

Sonuçta bu olumsuz algıyı kaldırmak için farklılıklarımızla güzel olduğumuzu benimsemeliyiz. Öte yandan da herkesin güzel olmak için sosyal medyanın ya da herhangi bir şeyin yansıttığı kriterlere uyması gerekmediğini bilmeliyiz. Şunu unutmayın ki: Herkes farklılıklarıyla güzeldir!

 

Kaynakça:

 

(Visited 174 times, 1 visits today)