Mehmet’in öğretmeni sınıfta kuşlar ile ilgili bir sunu hazırlamasını istemiştir. Mehmet eve geldiğinde kuşlarla ilgili bir araştırma yapar. Bu araştırma diyor ki;
”Kuşlarda erkek bireyler kendilerine yaşam alanı belirlemek ya da üremeye hazır olduklarını belli etmek için şarkı söylerler.
Ayrıca erkek bireyler, yuvalarını, alanlarını ve partnerlerini savunmaya hazır olduklarını belli etmek için de şarkı söylerler. Birçok durumda bu sinyal diğer rakiplerin alana yaklaşmasını ve zarar vermesini engeller. Ancak, eğer rakip kuş, öten kuştan gelen sesi zayıf ve güçsüz bulursa ya da kendinin daha güçlü olduğunu fark ederse bir çatışma başlayabilir. Bu çatışma, genelde bir şarkı yarışması şeklinde geçer, çok nadiren kavgaya dönüşür.
Zengin bir yaşam alanına sahip partner arayan dişi bireyler için, duydukları şarkı, hem erkek bireyin evlilik teklifi hem de erkek bireyin ona güvenli ve korunaklı bir alan sağlayabileceği anlamına gelir. Birçok durumda, dişiler erkek bireylerin şarkılarına göre partner seçimlerini yaptıkları için, yalnız erkek bireyler şarkı söylerler.”
Mehmet araştırmasını yaparken, içeriden Maviş’in ötme sesini duyar. Araştırdığı konular, ona kuşunun şarkı söylediğini fark ettirir. Mehmet’in kuşu Maviş, araştırmasındaki gibi erkektir ve yalnızdır. Bu araştırmasına iyi bir örnek olmuştur. Mehmet, kuşunu dışarıya gezdirmeye çıkarır. Diğer dişi kuşlar onun sesini duyar. Tıpkı araştırmasındaki gibidir. Ertesi gün Mehmet kuşunu sunumunda örnek göstermek için okula getirir. Fatma isimli sınıf arkadaşından da dişi kuşunu getirmesini ister. Mehmet’in kuşu Maviş, Fatma’nın kuşunu görünce durmadan şarkı söyler. Hatta o kadar çok şarkı söylemiş ki, neredeyse Mehmet sunumunu yapamayacakmış. Arkadaşları Mehmet’i tebrik ederler. Öğretmen de bunun üzerine sınıfta, Mehmet’e ”Arkadaşlarına böyle bir sunum yaptığın için çok teşekkür ediyoruz. ” der. Arkadaşları Mehmet’ten güzel bir bilgi öğrendiler.
Mehmet kuşunu alıp eve döndüğünde ailesi onu tebrik eder.