En Çok Bilinen Dev Pandalar

panda_894759

Pandalar hayatımda gördüğüm en sevimli hayvanlardır. Herkes pandaları tek çeşit siyah beyaz yumuşak tüylü büyük hayvanlar olarak bilir. Aslında pandalar ikiye ayrılır. Ben dev pandalarla ilgili bir yazı hazırladım.

Dev Pandalar

Dev pandalar ayıgiller ailesine aittirler. Günlerinin çoğunu bambu yiyerek geçirirler. Geri kalan zamanlarını da uyuyarak geçirirler. Dev pandalar hayatımda gördüğüm en tembel hayvanlardır. Dev pandaların diğer bir ismi de bambu ayısıdır. Dev pandalar Sichuan Gansu Shaanxi ve Tibet gibi dağlık yerlerde yaşarlar.

7f5a2d0657cc1449eb24a5f9455a6068-300x199Dev Pandaların Özellikleri

Dev pandalar siyah beyaz posta sahiptirler. Yetişkin dev pandalar yaklaşık 1.5 m uzunluğundadır. Erkek pandalar 115 kg kadar olabilirler. Dişi dev pandalar erkek pandalardan daha küçük olup en fazla 100 kilo olabilirler. Dev pandaların yaklaşık olarak 25 cm kadar uzunluğunda kuyrukları vardır. Dev pandalar 20-30 yaşlarına kadar yaşarlar. Pandalar eski Çin ve Japon uygarlıklarına göre kutsal hayvanlardır. Dev pandalar bilimsel sınıflandırmada etçil sayılmasına rağmen pandanın günlük besini hemen hemen sadece bambudan oluştuğu için aslında otçul bir hayvandır. Dev pandalar bir gününün 12 -14 saatini beslenmeye ayırırlar. Dev pandaların büyük azı dişleri, lifli bitki parçalarını ezmeye ve öğütmeye yarar.

images-1       Dev Pandaların Üremesi

Erkek panda dişi pandanın kalbini kazanırsa ve çiftleşme başarılı olursa  120 ile 160 gün sonra 1 ya da 2 yavru panda dünyaya gelir. Yeni doğan panda en fazla bir fare büyüklüğünde ve 100 – 150 gr arasındadır. Bebek panda küçük ve savunmasız olur. Doğduğunda gözleri kapalıdır. Birkaç hafta sonra gözleri açılır fakat bebek panda hala göremez. Bebek pandanın gözlerinin görmesi 6 hafta kadar sürer.  Ama yavru pandalar yetişkin pandalardan daha iyi işitirler. Gözleri açıldıktan sonra bu iş değişir ve dengelenir. Anne panda bebeğine çok düşkündür. Aynı bizim annelerimiz gibi koruyup kollar bebeğini. Anne panda bebeğini kollarının arasına alıp sabırla emzirir. Yavru panda 3 aylık olunca yürümeye, 5 aylık olunca koşmaya ve bambunun tadına bakmaya başlar. Yavru panda yaklaşık 1.5 yıl annesinin yanında yaşar ama 1.5 yılın sonunda tek başına yaşamaya hazır olur. Bir buçuk yaşına gelen panda 50 kg ağırlığına erişir.

images       Dev Pandaların Nesli Tükeniyor

Pandalar üzerinde araştırma yapmak çok zor olduğundan onlar hakkında çok az bilgi vardır. Nesilleri tükenmek üzere olduğundan bu değerli hayvanlar koruma altındadır ve bu yüzden kış uykusuna yatıp yatmadıkları bile bugün kesin olarak bilinmemektedir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) pandaların nesillerinin tükenmesini engellemek için çalışmalarına devam ediyor. Dev pandalar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) için ayrı bir anlam taşır, çünkü bu sevimli hayvan 1961 yılından beri vakfın sembolüdür.

Dev panda Çin’in Yangtze Havzası’ndaki bambu ormanlarında yaşar. Bu havza, biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biridir. Burada nesli tehlike altında olan pek çok hayvan ve bitki türü barınır. Bu açıdan Yangtze Havzası’nın mutlaka korunması gerekmektedir. Çin’de doğal ortamda yaşayan pandaların sayıları sadece 1000 civarındadır. Çin’deki bambu ormanlarının giderek yok olması, pandaların hayatını da tehdit etmektedir. Özellikle Çin hükümetinden yardım çağrısı alan WWF, 1980 yılından bu yana pandaların korunması için önemli çalışmalara imza atıyor. Pandalar bugüne kadar 50 doğal rezerv kurularak korumaya alınmıştır.

Çin dağlarında dünyadaki dev pandaların üçte birini barındıran panda sığınağı Birleşmiş Milletler’in kültürel konularla ilgili örgütü UNESCO tarafından tıpkı piramitler ya da Çin Seddi gibi Dünya Mirası Alanları listesine alındı. Çin’deki Şiçuan eyaletinde dağlık arazide, 9 bin kilometre kareyi aşkın bir alan üzerinde kurulu dev panda sığınağı artık kazandığı yeni statü sayesinde uluslararası yardıma da hak kazanmış oluyor.

Koruma altındaki hayvanat bahçelerinde de 100 kadar dev panda yaşamaktadır.

Kaynakça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Dev_panda

(Visited 477 times, 1 visits today)