Hemşirelik,kuaför,baletlik gibi meslekleri düşününce aklınıza kadın figürü geliyorsa ya da inşaat işçiliği,askerlik,şoförlük gibi işlerde aklınıza erkek figürü geliyorsa bunun sebebi sizin ve toplumun hala seksizm hastalığından kurtulamamış olmasıdır.
Ne yazık ki bu algı çocukken verilmeye başlanıyor gerek çoğu filmlerle gerek çocuk kitaplarıyla. Yani şuan sizin erkek dansçı düşünemiyor olmanızın sebebi dünyaya geldiğinizden beri toplumun size bunun doğru olduğunu söylemesidir. Toplumun böyle düşünmesinin sebebi ise eski zamanlardaki kafa yapısına sahip olmalarıdır. Eski zamanlarda mesleklerin cinsiyeti olmasının mantikli olmadığını söylemeyeceğim. Çünkü eski zamanlarda yaşayan insanların bizim gibi teknolojik aletlerden yararlanma gibi bir lüksleri olmuyordu. Örneğin erkeğin anatomi yapısı yüzünden ağır işler hep erkeklere verilirdi .Ya da ince ve titizlik isteyen işler kadınlara verilirdi. Ama şuan eski cağda yaşamıyoruz ve elimizin altında bir sürü teknolojik alet var .Eskiden güç isteyen işleri şimdi teknolojik aletler ile kadınlar da yapabilir .Ya da eskiden incelik isteyen isleri simdi erkekler de yapabilir. Peki neden toplumun çoğu hala mesleklerin cinsiyetçiliği yapıyor?
Hala cinsiyetçilik yapan insanların çoğunun cevabı şu olacaktır:” Kadınlar daha duygusal ve titiz çalışırlar ondan dolayı bu tür özellikler gereken işleri kadınlar yapmalıdır , erkekler ise daha çok matematiksel işlemleri daha iyi yaptığından dolayı erkeklere de o tür işler verilmelidir.” Aslında haksız sayılmazlar ama şu durumu da unutmayalım. Bir kız olduğunuzu düşünün ve en iyi becerdiginiz ders matematik ve tek hedefiniz de matematikçi olmak. Hedefinizi gerçekleştirmek için bir sürü şey yapıyorsunuz ,girdiğiniz her sınavdan da çok başarılı oluyorsunuz .Bir matematikçi olmak için önünüzde hiç bir engel yok .Sonra biri çıkıp sen kızsın sen duygusal düşünüyorsun matematik senin alanın değil senin basma işler yapman lazım derse ne hissedersiniz? Bu örnekle anlatmaya çalıştığım şey etkenlerin ya da kadınların işlerinde genelleme yapmamalıyız.
Sonuç olarak mesleklerin cinsiyeti yoktur ve olamaz ve olmamalı. Kadın ve erkek mesleklerinde genelleme yaparsak hem çoğu kişinin umutlarını kırarız hem de nitelikli insan alma şansımız azalır. Yani hem topluma hem devlete zarar verir. Günümüz çağında meslek cinsiyetçiliği bizi yalnızca geriye götürür .Artık her cinsiyetin her mesleği yapabileceğini kabullenmeliyiz.
(Visited 68 times, 1 visits today)