HER ÇOCUK FARKLIDIR

Aslında kimse içindeki dahiliğin farkında değildir. Bir işi yapamadıklarında hemen pes ederler ve aptal olduklarını zannederler. Asla kendi potansiyellerinin farkında olmazlar. Bir kere yanıldıklarında hep yanılacaklarını ve doğru olanı asla yapamayacaklarını sanırlar. Denemezler, beceriksizin teki olduklarını düşünürler. Çünkü onları böyle düşünmeye itebilecek insanlar vardır. Mesela bir anne çocuğunun derslerinde başarılı olmamasının nedeninin hep kendisi olduğunu söyler . Daha çok ders çalışmaya itekler onu. Ancak çocuğunun ders çalışmak yerine defterlerine yaptığı o  mükemmel çizimlerin, bir ressamın yaptığı resimle yarıştırılacak kadar fevkalade olduğunu görünce ne kadar hatalı olduğunu anlayacaktır.  Siz bir insanı kendinizin istediği gibi şunu yap bunu yap diye sıkıştırırsanız başarılı olamadığı için aptal olduğunu düşünecektir. Bence bu bir tavşana başarılı olmak istiyorsan bu dereyi yüzerek geçmen gerekiyor denmesi gibi bir şey. Sizce bu mantıklı mı? Tavşan yüzemez fakat birçok hayvandan çok daha yükseğe zıplayabilir.

 

 

                                   

 

Günümüz eğitim sisteminde, öğrencilerin dersleri onların kişiliğini ne kadar yansıtıyor olabilir? Bence her öğrencinin içinde kendini gösterebileceği bir yeteneği vardır. Sadece bazen bu yeteneği ortaya çıkarabilmeleri yardıma ihtiyaç duyarlar. Bizim bu tür durumlarda onları terslememiz  değil, tam tersine sorunun nerede olduğu yada var olan potansiyelini ne şekilde ortaya çıkarabileceğimiz konusunu çözebilmemiz gerekir. Üniversite sınavına giren öğrencilerin içinde müzik kulağı mükemmel olan bir piyanist, çok yükseğe zıplaya bilen yetenekli bir basketbolcu yada bir insan portresini bizlere mükemmel bir şekilde takdim eden bir ressam varken biz onları sadece üniversite sınavında aldığı notlarla değerlendiriyoruz. Bu hiç adil bir durum değil bana sorarsanız. Öğrencilerin akademik başarılarına bakılarak ne kişiliğini anlayabilirsiniz ne de yeteneğini keşfedebilirsiniz.

 

 

 

Bunun için bence öğrencilerin yeteneklerine göre bir ders planı yapılmalı ve çocuklar küçük yaştan itibaren sevdikleri işi yapabilmeliler. Her çocuk özeldir. Her çocuk birbirinden farklı olabilir. Yeter ki biz onların hep arkasında duralım ve onların yol göstericisi olalım. “Aslında herkes bir dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca çıkma yeteneğine göre yargılarsanız, balık tüm ömrünü bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir.” A. Einstein

(Visited 175 times, 1 visits today)