Günümüzde, gelişen teknolojiye yenilenler arasına meslekler de girmiştir. Yakın geçmişte bir çok insan, el beceri mesleği olan babasının sanatını öğrenip, aynı mesleği devam ettirmeye çalışmıştır. Küçük köyler, kasabalar ve sayfiye yerlerinde bu devam ediyor gibi gözükse de gençler artık yeni meslek kollarına yönelmektedir. Büyük şehirlerde özellikle teknolojiye yönelik meslekler daha ön plandadır. Eskiden doktor, avukat, mimarlık, mühendislik meslekleri revaçta iken bu mesleklerin yerini yazılım mühendisliği, programcılık gibi meslekler almıştır.
Araba tamircileri, teknik servisler, tıp laboratuvarları vb bir çok alanda teknoloji kullanılmaktadır. Hazırlanan yazılım programlarıyla insan iş gücü yerine yapay zekalar kullanılmaktadır. Her ne kadar iyi bir gelişme olarak görülse de, insanların yeteneklerini körelttiğini görmekteyiz. Eskiden büyük emekler ve zamanlar harcanarak yapılan mühendislik projeleri, şimdi oluşturulan programlarla daha kısa sürede bitirilmektedir. Ve bu yapay zeka programlar geliştirilmeye devam ediyor. Bu yapılan, her ne kadar dünya üzerinde büyük bir başarı gibi görünse de yakında insana ihtiyaç duyulmayan bir dünya oluşmaktadır.
Bu durum orta sınıf insanların daha da gerilemesine sebep olup, insan gücü ile yapılan mesleklerin bitmesine sebep olacaktır. Özellikle mühendislik, lojistik gibi alanlarda kullanılan robotik hizmetler gelecekte bu meslekleri tehlikeye sokmaktadır. Teknoloji ne kadar iyi olursa olsun, insan gücü eski kültürlerin devamını sağlamaktadır. Faydalı olacak kadar teknolojiyi kullanıp, insan gücünü ön planda tutmalıyız.