Mesleki Eğitim

Öğrencilerin bilincine bağlı bu olay. Sizin de çevrenizde mutlaka bu iki türde çocuk vardır. Birincisi yaşına göre olgun olan ne istediğini bilen ve derslerinin önemini bilip istediğini elde etmek için çalışıp çabalayan. ikincisi ise yaşına göre pek olgun davranmayan hatta olması gerektiğinden daha çocuksu davranandır.

Yaşına göre pek olgun davranmayan çocuklar derslerini önemsemez ve hayattan ne istediğine bir türlü karar veremez. İlk olarak bahsettiğim çocuk için ortaöğretim yıllarında mesleğe yönelik ders seçimlerinin yapılması bu çocuk yani öğrenci müthiş bir avantaj olur alanında çok başarılı olma yolunda ilerler. Fakat ikinci olarak bahsettiğim çocuk yani öğrenci tipinde ortaöğretimde mesleğe yönelik ders seçimi öğrenci için kötü sonuçlar doğurabilir. Mesela bu şöyle gerçekleşebilir; diyelim ki bu öğrencinin eski sınıflarında matematik Notları iyiydi fakat sınav olduğu matematik konuları basit konular olabilir ve bu öğrenci bundan sonra benim matematiğim iyi diye gidip sayısal ağırlıklı bir bolum seçebilir, o bölümde konuların ne kadar zor olduğunu görünce de pişman olma şansı çok yüksek. Fakat öğrenci eğer ne istediğini bilirse bu öğrenci için güzel bir olanak.

 

Benim bu konuyla ilgili birkaç önerim ve düşüncem var. Eğer izin verirseniz sizin görüşünüze sunmak isterim. İlki örneğin öğrenciler liseye ilk geçtiklerinde onların önüne tıp, mühendislik, eğitim gibi ana başlıklar sunulabilir. Öğrenci bu başlıklardan yani alanlardan birini dönem basında seçer ve haftada en az iki ders saati kadar zaman bu alanla ilgili bilgilendirmeler, uygulamalı etkinliklerle ve bu işi yapan insanlarla vakit geçirmeye ayrılabilir. Mesela eğer öğrenci tıp alanını seçtiyse bu öğrenci maketler ile basit bir ameliyat gerçekleştirebilir ve belli bir süre sonra gireceği uygulamalı sınavla bu işe ne kadar yatkın olduğunu ve bu işi yapıp yapamayacağı hakkında bilgi veren bir belge verilir. Böylece bu öğrenciler bu işin onlara göre bir iş olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olur.

meslek ile ilgili görsel sonucu

Sonuç olarak bana göre bu tip eğitimler ortaokulda başlayabilir. Hem bu sayede hayattan ne istediğini bilmeyen öğrencinin artık bir şeyleri fark etmesi ve çalışmanın değerini anlaması için bir fırsat olmuş olur.

Resimler için kaynaklarım:

  • http://cdn-egitim.sozcu.com.tr/2015/05/sisli-meslek.jpg
  • https://i.cnnturk.com/ps/cnnturk/75/630×0/589d869ccbbf340f508d14de.jpg
  • https://thumbs.dreamstime.com/t/busy-lazy-motivated-unmotivated-67702803.jpg
(Visited 74 times, 1 visits today)