Balinalar

Balinalar deniz hayvanı olsa da 90 türü bulunan memeli canlılardır. Boyları 30 metreyi, ağırlıkları 150 tonu bulan bu en büyük canlılar, bir tekneyi yutabilecek kadar büyük bir ağza sahiptir. Bu ağır canlılar, suyun kaldırma kuvveti sayesinde vücutlarını kaldırabilirler.

Balinaların hayatı 70 ile 90 yıl arasındadır. Sıcakkanlı canlılar olan balinalar sürü halinde gezerler. Balinaların derisi kaygan ve serttir. Tüm vücudunu kaplayan 45 cm kalınlığında yağ tabakası vardır. Bu yağ tabakası sayesinde soğuktan korunurlar.

Akciğer solunumu yapan bu canlılar, yüzeye çıkmadan en çok bir buçuk saat denizin altında kalabilirler. Nefes almak için su yüzüne çıktıklarında kafalarındaki deliklerinden pis havayı verirler. Su fışkırttığını sandığımız şey aslında verdikleri nefestir. Nefes alıp verdikleri delik, güçlü kasları sayesinde suya girince kapanır, sudan çıkınca açılır. İnsanlar gibi otomatik nefes almazlar. Nefes almak için sık sık uyanıp su yüzüne çıkarlar. Bu yüzden de az uyurlar.

Balinaların dışarıdan görünen kulakları yoktur ancak gözlerinin hemen arkasında, iç kulak denilen iki küçük delik vardır. Kulakları çok güçlüdür ve kilometrelerce uzaktan bile duyabilirler. Gözleri ise başlarının her iki tarafında arkaya doğrudur. Gözleri yuvarlaktır ve az ışıkta bile çok iyi görebilirler.

Balinalar balık sürüsü gördükleri zaman bir araya toplanırlar. Balinalardan korkan balık sürüsü denizin derinlerine kaçmaya başlar, balinalar ise onlardan daha derine dalarak balıkların etrafında hava kabarcığı çıkarırlar. Kabarcıklardan kaçamayan balıklar yukarı doğru yüzer, yukarıda beklemeye geçen balina sürüsü onları rahatça yer.

Balinalar 1 yıl hamile kalır, yavrularını 2 yıl sütle besler. Yavru balinalar insanlar gibi annelerini emmez. Anne balina yavrusunun ağzına süt fışkırtır. Yavru balina doğduğunda filden büyüktür. 7,5 metre boyunda olup her gün 100 kilogram ağırlaşır ve dünyanın en büyük canlısı olur.

Ben Arda KURAN. Tekrar görüşmek üzere…

(Visited 453 times, 1 visits today)