Kuşkusuz herkesin sanata ihtiyacı vardır. Ancak ihtiyacı var demek sanatla ilgileniyor demek değil. Peki ya ihtiyacımız varsa neden sanatla ilgili çok fazla çalışma yapmıyoruz? Bunun en büyük etkenlerinden biri de yaşadığımız ülke. Ülke, sanata ne kadar yatırım yaparsa o kadar insanları sanata teşvik etmiş olur. Peki ya ülke nasıl insanları sanata teşvik etmeli?
İlk olarak, ülkede sanatın gelişmemesinin en büyük nedenlerinden biri o ülkedeki eğitim sistemidir. Mesela bizim yaşadığımız ülkedeki eğitim sistemi ne yazık ki öğrencileri sanata yöneltmemektedir. Bunun nedeni ise eğitim sistemimizin daha çok ezbere dayalı olmasıdır. Öğrenciler de okulda sanatla ilgili pek bir şey yapılmadığı için okuldan sonra ya da boş zamanlarında sanatla uğraşmayı denemektedir. Peki ya öğrenciler sanatla ilgili okuldan sonra ne yapıyorlar?
Öğrenciler çoğunlukla okuldan sonra kurs gibi onlara sanatın öğretilebileceği yerlere gitmektedirler. Ancak yaptıkları hata şudur ki sadece kursa giderek sanatı öğrenebileceklerini sanmaktadırlar. Sanatı sadece kursa fiderek öğrenemeyiz ne yazık ki. Bu kadar kolay ve basit olsaydı ülkemizde sanat çoktan gelişmiş olmaz mıydı zaten?
Öğrenci sanatı sadece kursa giderek değil, hayatına karıştırarak öğrenmelidir. Mesela, bir öğrenci drama kusuna gidiyor ve bu konuda yeteneği var. Yeteneği var diye sadece kursa gitmemelidir. Çünkü ne kdara yeteneği olursa olsun, bu yeteneğini hayata karıştırmazsa başarısız olacaktır. Peki ya hayatına nasıl karıştırmalıdır?
Hayatına karıştırmayı şöyle birazcık açayım sizlere. Bir önceki paragrafta bahsettiğim örnek ile devam edelim. Dramaya giden bir öğrenci kursa gittikten sonra tiyatroya gidebilir, farklı drama kulüplerine giderek diğer insanlardan bir şeyler öğrenir. Çok daha fazla yolu vardır bir yeteneğimizi hayata karıştırmamının. Peki ya öğrenci yapması gerekeni yaptı ancak hala sanatla ilgili çok fazla şey öğrenemedi. Bu durumda demek oluyor ki yaşadığı ülkede sanatla ilgili bir şeyler eksik. Bu durumda ne yapılmalı peki?
Devlet daha fazla sanatçı yetiştirerek bu sanatçıların öğrencilere örnek olmasını sağlayabilir. Daha fazla örnek vereyim sizlere. Tiyatro, galeri gibi sanat ile ilgili gidilebilecek yerlerin tanıtımını artırarak insanları bu yerlere gitmesini sağlayabilir. Zaten öğrenci ve öğrencinin yaşadığı ülke bu bhsettiğim şeyleri yaparak sanata fazlasıyla katkıda bulunmuş olurlar.
Evet, bu blogumda okul dışında sanat ile ilgili yapılması gereken şeylerden ve sanat ike ilgili eksiklerden bahsettim. Umarım sizi sıkmadan bir kaç fikir edinebilmenizi sağlamışımdır. Sizce sanat ile ilgili daha fazla ne yapılması gerekir? Bir dahaki blogumda görüşmek üzere!