Biz insanların varoluşundan beri içimizde sönmek bilmeyen, bir ateş misali yanıp tutuşan öğrenme, keşfetme isteği vardır. Bunun için elimizde olanla yetinmeyip daha fazla yer görmek, kendimizce dünyayı gezip keşfetmek isteriz. Peki nedir bizim bu koca dünyayı keşfetmemizi engelleyen?
Geçmişte toprak demek, güç demekti. Toplumda yer aldığın sınıf, ekonomik durumun ve ne kadar çok güçlü olduğun, sahip olduğun toprak miktarına bağlıydı. Bu yüzden geçmişte yaşanan savaşların birçoğu daha fazla toprak sahibi olmak için yaşanmıştır. Zaman ilerledikçe toprak için yapılan savaşların sayısı gittikçe azalmış, devletlerin konumu neredeyse belirlenmiştir. Ancak devletler yabancı ülkelerden kontrolsüz insan geçişini engellemek ve ülke içindeki güvenliği sağlayabilmek amacıyla bazı ülkelerin vatandaşlarına veya bütün yabancı devletlerin vatandaşlarına ülkeye giriş için “vize”yi zorunlu kılmıştır. Peki bu vize denen şey nedir?
Bulunduğunuz ülke dışında başka bir ülkeye gerçekleştireceğiniz seyahat söz konusu olduğunda gideceğiniz ülkenin sizlerden istediği belgelerin tümü olarak adlandırabiliriz. Basitleştirecek olursak seyahat amacınıza göre çeşidi değişmekle birlikte sizlerin pasaportuna işlenen “Bu şahıs ülkemize giriş yapabilir.” yetkisidir. Bazı ülkelere vizesiz giriş yapılabilse de bu ülkelerin sayısı çok değildir.
Vizeler seyahat edilecek ülkenin; Büyükelçiliği’nin Konsolosluk bölümünden; Başkonsolosluğu’ndan veya Konsolosluğu’ndan alınır. Birçok farklı vize türü bulunduğundan dolayı istediğiniz vize türü için gereken belgeler hakkındaki bilgiyi ilgili temsilcilikten elde edebilirsiniz. Vize alma konusunda birçok sıkıntı çekebilirsiniz. Belki de vizenizi alamayabilirsiniz fakat asla vazgeçmeyin. Unutmayın ki tekrar tekrar vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
Her ne kadar bazı kişiler vizeleri kaldırmak istese de vizeler, ülkenin korunmasında büyük bir rol oynar. Bildiğimiz gibi Konsolosluklar önüne gelene vize vermez. Bu da ülkeye giriş yapacak olan kişinin birtakım özelliklere sahip olduğunu gösterir. Mesela hiçbir Konsolosluk daha önce suç işlemiş olan bir insana vize vermez. Fakat vize kaldırılacak olursa suç işleyen, işlemeyen; pis işlere bulaşan, bulaşmayan herkesi özelliklerine bakmaksızın ülkeye alacaklar. Bu yüzden ülkeye kimlerin girip çıktığını kayıt altına alamayacak, ülkede kim olduğu belirsiz birçok insan olacak ve sonuç olarak da ülkedeki güvenlik problemleri giderek artacaktır.
Vizelerin kaldırılmasına gelecek olursak… Vizelerin kalkmasının avantajlarından biri de turizmdir. Siz olsanız vize isteyen bir ülkeye mi giderdiniz yoksa vize istemeyen bir ülkeye mi? Ben olsam vize istemeyen bir ülkeye giderdim. Böylece hem paramdan hem de zamanımdan tasarruf etmiş olurdum.
Ancak, vizelerin kaldırılmasının sağladığı kolaylıklara rağmen ben yine de vizelerin kaldırılmasını desteklemiyorum. Siz olsanız, istemediğiniz birini evinize misafir olarak kabul eder miydiniz? Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce vizeler kaldırılmalı mı? Kaldırılmamalı mı?
KAYNAKÇA:
http://www.bilgiustam.com/vize-nedir-ne-ise-yarar-ve-nasil-alinir/
http://www.mfa.gov.tr/sikca-sorulan-sorular.tr.mfa