Çevrim İçi Alışveriş

Günümüzün en çok sorulan sorularındandır “Bu şeyi internetten alsam daha mı iyi olur?” sorusu. Hadi gelin bu soruya bir cevap arayalım.

Çevrim içi alışveriş : Son kullanıcıların her türlü ticari malı internet üzerinden kredi kartı, havale ve kapıda ödeme yöntemi ile tedarik ettikleri bir alışveriş yöntemi olarak da tanımlanabilir. [Kaynak]

Öncelikle çevrim içi alışverişin iyi yanlarını sıralamakla başlayalım. En iyi yanı tabiki de hiç efor sarfetmeden istediğimiz şeyleri elde etmek. Mağazaya gitme derdi yok. Arabayı park etme derdi yok. Aynı zamanda istediğiniz yerden yapabiliyorsunuz, yaşadığınız yerde aradığınız şeylerı satan bir yer olmasa bile istediğnizi alabiliyorsunuz. Hatta bazı firmalar mallarını bir dağıtıcı karı koymadan daha ucuza satıyor. Fakat tüm bu iyi yanların olumsuz yanları da var. Bazen satın aldığınız ürünün kalitesi çok kötü olabiliyor hatta bazen aldığınız şey tamamen başka bir şey çıkabiliyor. Eğer hassas bir şey aldıysanız kargolarken hasar görme olasılığı da var.

Şimdi ise mağazalardan alışverişin iyi yanlarını sıralayalım. Öncelikle gidip aldığınız için çevrim içi alışverişte yaşanılabilecek sıkıntıları nitekim elemiş oluyorsunuz. Alacağınız şeyi gözünüzle görüp elinizle tuttuğunuz için kalitesini kontrol edebiliyorsunuz. Aynı zamanda belki hiç duymadığınız ürünlerle tanışabiliyorsunuz. Diyelim bir bilgisayar almaya gidiyorsunuz. Mağaza personeliyle konuşurken size daha güçlü ve daha ucuz bir bilgisayar önerebilirler veya bilgisayar için aksesuarlar önerebilirler. Aldığınız ürünleri eve götürürken de sıkıntı çıkmıyor, sağ sağlim ulaşıyorlar. Ne yazık ki bu şekilde almanın da bir kaç sıkıntısı var. Bazen almak istediğiniz şeyler sadece internette satılıyor veya yabancı bir marka olduğu için şehrinizde hatta ülkenizde bulmanız imkansız oluyor. Ve satın aldığınız yer aldığınız maldan kar etmek için üzerine az da olsa kar koyuyor.

Bana kalırsa en rahatı kalite sıkıntısı yaşamayacağımız oyun, kitap gibi şeyleri internet almak fakat hassas ve eşit yapılmayan, kalitesiz olduğunda sıkıntı çıkarabilecek ürünleri mağazaya gidip elimizle kontrol ederek almak. Bunların en iyi örnekleri ise gitar, bilgisayar, maket. Bu sayede hem çevrim içi alış-verişin rahatlığını tatmış hem de aldığımız malın sağlam ve kaliteli olduğunu bildiğimiz için mağazadan almanın rahatlığını yaşıyoruz. Tabii ki bazen risk almamız gerekebilir. Eğer Türkiyede bulunmayan bir hassas şeyi getirmeye çalışırsak hele ki uzak bir yerden geliyorsa büyük ihtimalle zarar görecektir. Onun yerine varsa yurt dışında yaşayan bir akrabamızdan Türkiye’ye gelirken getirmesini rica edebiliriz.

Kısaca çevrim içi alışveriş her ne kadar rahat olsa da bir sıkıntısı mutlaka vardır. Benim önerim alışveriş yapılmadan önce alınan ürüne kargoda zarar gelip gelemeyeceği düşünülüp ona göre internetten veya gidip mağazadan alınması. Eğer her şeyi internetten alırsak hayal kırıklıklarının çok olacağına inanıyorum. Belki ilerleyen teknolojiyle aldığımız ürünü almadan önce deneyebileceğiz ama şimdilik kesin sonuç almak için mağazalar en kolayı.

(Visited 197 times, 1 visits today)