Kim İçin?

Sanat nedir? Sanırım en basitinden tanımlamak gerekirse yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi denilebilir. Sanatın önemini anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır. Ama Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” 

Sanat deyince insanın aklına birçok şey gelebilir. ‘Dramatik sanatlar, hareket sanatları, ses sanatları, dil sanatları, mekan sanatları, hacim sanatları ve yüzey sanatları olarak bunları ayırabiliriz.’* Türk kültürüne ait de birçok sanat dalı bulunmakta. Ebru Sanatı, Minyatür Sanatı, Tezhip Sanatı, Hat Sanatı ve Çini Sanatı bunlara örnek gösterilebilir. Paleolitik Çağ’dan (Yontma Taş Devri) bu yana insanlar duygularını sanatın farklı dallarıyla dile getiriyor. Peki bunu kendileri için mi yapıyorlar? Yoksa toplum için mi? Belki de sadece sanatı geliştirmek amacıyladır.

                         

Sanatın kimin için olduğu senelerdir tartışılan bir konu. Bir kısım insan “Sanat, sanat içindir.” düşüncesini savunurken diğer bir grup ise “Sanat, toplum içindir.” düşüncesini müdafaa ediyor. Ben iki düşüncenin de yanlış olduğunu düşünmüyorum. Ancak yalnız birini seçersek de kesin bir sonuca varamayız. Bence sanat, sanatı seven toplum içindir. Çünkü ben sanatı her toplumun hak ettiğini düşünmüyorum. Yapılan sanata ve yapan sanatçıya saygı duymayan bir topluluğa sunulan bir sanat eseri bence harcanıyor. Sanatseverlere sunup da hak ettiği değeri ona göstermek yerine neden onu sadece gösteriş için kullanan insanlarla harcayalım ki? Ben bunu sanatçıya yapılan bir saygısızlık olarak görüyorum. Son zamanlarda sırf resmini sosyal medyada paylaşmak için şiir kitapları alan bir nesil yetişiyor. Sadece yeni nesil değil, bazı yaşını almış insanlar bile aynısını yapıyor. Sırf daha “elit” gözükebilmek amacıyla tiyatroya, baleye, operaya, klasik müzik dinletilerine gidiyorlar. Gittiklerinde de flaşla resimler çekip, sıkıldıklarında telefonlarının parlaklığını sonuna kadar açarak oyun oynayıp sanatçıların dikkatlerini dağıtıyorlar. Yapılan en büyük saygısızlık sanatçıya olsa da aynı şey orada bulunan sanatseverler için de geçerli. Üzülerek söylüyorum ancak bu bizim ülkemizde sıkça yapılan bir şey. Ancak sanatsever bir topluma sunulan her hangi bir sanat ürünü karşılığında sanatçılar da emeklerinin karşılığını hak ettikleri gibi alıyorlar. Zaten bir insan neden sanatı sevmez anlayamıyorum. Tamam, kimse her sanat dalına aynı sevgiyi beslemek zorunda değil ancak tiyatro, şiir, dans, müzik veya resimden en az biriyle ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sanat, bir insanın kendisini karşısındakine en iyi açıklama yoludur. Tıpkı George Bernard Shaw’ın da dediği gibi “Yüzünüzü görmek için aynaya bakarsınız, ruhunuzu görmek içinse sanat yapıtlarına bakarsınız.”

Kaynakça:

* http://kyal9sinif.blogspot.com.tr/2013/04/sanat-dallar-nelerdir.html

(Visited 128 times, 1 visits today)