– Beyin göçü fazlasıyla tartışmaya açık ve göreceli bir kavramdır kanımca. Ancak doğru algılandıktan sonra hakkında konuşulunması fikir yürütülmesi gerekir.
– Ülkemizden daha iyi eğitim imkanları bulunan başka bir ülkeye eğitim görmek için gidilmesinde bir sakınca görmüyorum, eğitim-öğretim evrenseldir sonuçta. Fakat aldığımız eğitimlerle önce kendimizi geliştiririz sonra da ülkemizi değil mi ? Enerjimizi, birikimimizi ülkemiz adına harcamak varken neden başka ülkelere kullandırıyoruz ki ? Ben gerekli eğitimler alındıktan sonra bu bilgileri kendi ülkemiz adına harcamaktan yanayım. İyi beyinler geliştirir ülkeyi. Eğer biz gidersek ülkemiz nasıl gelişebilir ki? Eğer yurt dışına eğitim için gidersek ve oralarda edindiğimiz bilgileri burada ülkemizin geleceği için kullanırsak ülkemiz adına çok faydalı olur. Gelişmekte olan bir ülke olduğumuzdan ötürü bazen imkanlar yetersiz kalabiliyor. Peki bu imkanları bizim ve gelecek nesiller adına kendimiz yaratabileceğimizi hiç düşündük mü? “Bu meslek ülkemizde gerekli ilgili görmüyor.” tarzında düşünceler başlatıyor bu göçleri. Birçok insan gelecek kaygısı yaşadığından yurtdışında yaşamak daha ilgi çekici geliyor. Hatta daha kolay geliyor. Halbuki o ilgi görmediğini düşündüğümüz mesleği birlikte geliştirebilsek ne güzel olur. Sesimizi de çok güzel duyurmuş oluruz. Ama bir de ülkeden gidenler var. Tabiki insanlara saygılı olmalıyız, hayatlarına karışamayız fakat eğer onlar bu ülkede kalsaydı çok daha farklı yerlere gelmişti ülkemiz.
– Gelişmeyi hızlandırabilecek beyinler bizleriz. Bizler olmasak bu ülke bir hiç. Bizim sayemizde bu ülkenin her şeyi gelişecek. Her alanda seviye atlayacak. Biz hayatlarımızdan fedakarlık yapmadıkça hiç bir ilerleme gerçekleştiremeyiz. Zamanında Kurtuluş Savaşı’nda atalarımız kendi hayatlarını feda etmeselerdi şu anda çok daha farklı yerlerde olmuş olurduk. Onlar olmasaydı biz olmazdık, şimdi de biz olmazsak gelecek nesiller olmayacak. Zaten ilk ülke içerisinde fikir gelişip üretilirse sonra bütün dünya duymuş olur. Hem ülkemiz kazanır hem dünyamız gelişir. Beyin göçü ülke açısından fazlasıyla kötü bir durum. Bir erzak kutusu gibi düşünürsek ne kadar azalırsa yiyecekler kutu o kadar değersizleşir.
– Umarım bu konuşma yeteri kadar açıklayıcı olmuştur ve kendimi iyi ifade edebilmişimdir. Ben beyin göçünü ülke açısından zararlı bir durum olarak görüyorum.