Fast Foodun Zararları

Fastfood yani dışardan alınan yiyecekler sağlığa  çok zararlıdır. Çünkü içine birsürü katkı maddeleri konuluyor.Sağlığımız için en iyi besiler meyve,sebze ve ev yapımı yemeklerdir.

Günlük hayatın temposu ile kolay beslenme olarak tercih edilen bu beslenme şeklinin önüne geçmek gerçekten de zor. Tüketmemeye çalışan insanlar bile haftada en az iki kez bu besinlere yöneliyor. Gün içerisindeki koşturmalar, yetiştirilmesi gereken işler ve bunun gibi şeyler bize yemek için ayrılan süreyi kısıtlıyor. Dolayısıyla insanlar hızlı ve kolay yollardan beslenmeye yöneliyorlar. Peki sağlıksız ve zararlı olarak adlandırdığımız bu yiyecekler neler?

  • Hamburger,pizza,simit,tost
  • Asitli içecekler
  • Döner, lahmacun, soğuk sandviçler
  • Kızarmış patates
  • Kızarmış tavuk, balık ekmek vb.

 

Amerika’dan bütün dünyaya hızla yayılan bu beslenme yöntemi  fast food ülkemizde özellikle çocuklar ve gençler arasında hızla yayılmaktadır. Çalışan annelerin günün kalan kısmında yemek yapmak ile uğraşamadıkları ve fastfooda  yöneldikleri biliniyor. Bu da hem kendileri hem de çocukları için istenmeyen sorunlara yol açıyor.

Hamburger tarzı gıdalar, besin değerinin düşük, kalori oranının yüksek oluşu, hayvansal kaynaklı doymamış yağ asitleri içermesi nedeniyle aşırı tüketim sonucunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bunlar:

  • Yüksek tansiyon
  • Obezite
  • Bölgesel yağlanma
  • Sinirlilik ve hırçınlık
  • Kemik erimesi riski
  • Çocuklarda gelişim bozukluğu ve bunun gibi birçok şey

Çocukları nasıl uzak tutmalıyız?
Çocuklar için fast food tüketimi konusunda çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuğa yeme demek, yediği lokmayı saymak, çocuğu sınırlamak problemi daha da büyütür ve zararlarını arttırır. En temel ihtiyacımız olan beslenmeyi kalıba sokup, sınırlamak bir işe yaramaz. Çocuk her davranışında olduğu gibi beslenme alışkanlıklarında da söylediklerinizden çok yaptıklarınızdan etkilenir. Çocuğunuzla birlikte olabildiğince sağlıklı beslenmelisiniz. Sağlıklı beslenme onun mutlaka yapması gereken bir zorunluluk. Benim tavsiyem bütün anne babalar çocuklarını fast food ile olabildiğince geç tanıştırsınlar  ve asla fast food onlar için bir ödül olmasın.

 

FAST FOOD HAKKINDA GERÇEKLER

  1. Daha Fazla Kalori

Yapılan araştırmalar, atıştırmalıkların normal günlük kaloriye ek olarak 300 kalori fazla aldırdığı gözlemlenmektedir. Bu atıştırma kültürüne en büyük katkıyı tek başına Amerika Birleşik Devletleri’nde abur cubur tüketiminin %43’ünü sağlayan McDonalds/Burger King vardır. Benzer şekilde ülkemizde de çok sayıda fast food merkezleri yer almaktadır.

  1. Katkı Maddeleri

Fast food içerisinde kullanılan ekstra şeker ve gıda boyası özellikle genç izleyicilere ürünü çekici, cazip ve damak tadına hitap edici göstermek için kullanılmaktadır. Pek çok kişi bu katkı maddeleri nedeni ile obezitenin dünya çapında yaygınlaştığını düşünmektedir ki bu düşüne çok doğrudur.Farkında olmadan o kadar çok vücudumuza zararlı olan şeyler tüketiyoruz ki bir süre sonra bu yediğimiz şeyler bize kilo ve diğer türlü hastalıklara doğru yönlendiriyor.Hayatımızda fast foodu ne kadar az tüketirsek o kadar çok sağlığımızı elimizde tutarız.Hiç yemeyin demiyorum zaten bu zamana kadar çok fazla tükettiğimiz için hiç yememek biraz zor olabilir ama en azından 2 ayda bir ya da 3 ayda bir tüketirseniz sizde birçok faydasını göreceksiniz inanın bana J

(saglikvakti.com) (www.dogaltedavi.com)

sitelerinden esinlenilmiştir

(Visited 719 times, 1 visits today)