Harf inkılabı TBMM’de 1 Kasım 1928 yılında kabul edilmiştir. Harf inkılabı ile Türkçe, Arap-Fars harfleri bazlı Osmanlı Alfabesi yerine, Latin Alfabesi harfleri ile yazılmaya başlanmıştır. Bu değişikliğin en büyük sebeplerinden biri Arap-Fars harflerinin Türkçenin fonetiğiyle uyuşmamasıdır. Günümüzde kullanılan Türkçe Alfabe, Latin alfabesi bazlı harflerden oluşmaktadır ancak bizim alfabemize yine fonetik sebebiyle bu harflere ek olarak “Ç, Ş, I, Ö, Ü, Ğ” harfleri de eklenerek, “Q, W, X” gibi harfler çıkartılarak oluşturulmuştur. Ancak, tabii ki yüzyıllardır Arap harfleri kullanılan Anadolu’da, harf sisteminin değişmesi çok büyük bir etkiye sahiptir. Bu etkilerden biri de o dönemde yaşamış öğrenciler üzerindedir.
Önceden öğrenciler Osmanlı Alfabesi ile yazılmış kitaplardan, materyallerden ve kaynaklardan eğitim almışlardır. Hatta bazıları okulda ders olarak Arapça karakterlerin daha güzel yazılması ve bu yazıyla sanat yapılması için güzel yazı dersleri bile almışlardır. Harf inkılabıyla yeni alfabedeki harfleri tek tek ezberlemek ve onlarla ders işlemek, günlük hayatta o harflere maruz kalmak onları şaşırtmış olmalıdır. Bunun başlıca sebeplerinden biri, Osmanlı alfabesi ile Latin alfabesinin yapı olarak birbirinden çok farklı bir yazı sistemine sahip olmasıdır. En basitinden, Osmanlıca yazı sistemi sağdan sola doğru yazılırken, Latin alfabesinin soldan sağa doğru yazılmasıdır. Bu duruma ikinci bir örnek ise harf şekillerinin birbirinden çok farklı olmasıdır. Ayrıca, Arapça harfler her bir kelimenin başında, ortasında ve sonunda farklı biçimlerde yazılabilirken, Latin alfabesindeki her harfin direkt yan yana yazılması ve biçim değiştirmemesi de yapılarının farklı olduğunu gösteren durumlardandır.
Bunun yanı sıra harf inkılabı sırasında bu yeni alfabeyi öğrencilere öğretebilecek öğretmen eksikliğidir. İlk birkaç sene bu yüzden belki derslerle alakalı sıkıntılar çekilmiş olunabilir ve bu alfabeyle yeni kitaplar basılması ve yeni eğitim materyallerinin dağıtılması zaman almış olabilir.
Bir başka açıdan bakıldığında ise, o dönem dünya genelinde evrensel dil olarak kabul edilen iki dilin -Fransızca ve İngilizce- de Latin Alfabesi ile yazılmasından dolayı, bu dillerin öğrenciler tarafından öğrenimi kolaylaşmıştır.
Özetle, harf inkılabının öğrenciler üzerinde çok etkisi olmuştur. Bu durumun öğrenciler açısından bakıldığında hem olumsuz hem de olumlu etkileri olmuştur.