Günlük yaşamamızda stres kaynakları, isminde olduğu gibi, strese yol açarak kişilerin sağlığına psikolojik ya da fiziksel hasar verebilmektedir. Yaşadığımız bu stres kaynaklarının temel nedenleri genellikle yaşam durumumuz veya kişisel davranışlarımızdan kaynaklanmaktadır. Tabii ki de stres tamamı olarak kötü değildir. Eğer fark edilip yönetilmesini öğrenirsek zaman zaman bizi zor durumlardan kurtarabilme şansı göz ardı edilemezdir. İşte de bu blogda size, okura, nasıl alt edileceğini göreceğiz.
İlk önce stres kaynaklarının neler olabildiğini gözlemleyelim, çoğu kişi için akla gelen ilk ve tek şey okul ya da iş ortamıdır. Hepimiz bu hissi biliyoruz, sınavdaki veya bir projedeki performansınız, öğretmenleriniz ya da iş arkadaşlarınızın tükenmeyen beklentileri ve hepsinin ortasında yataktan yeni kalkan siz varsınız. Böyle ortamların hızlı bir biçimde değişen temposu çoğu kişileri stres içinde ve bitkin bırakır.
Ve sonra kendi mali durumlarından sorumlu olanların stres kaynağına sahibiz, finansal sıkıntılar. Ekonomik belirsizlik, parasal sorunlar ve borçlar gelecek için endişeyi artırarak sizi elleri arasında sıkıştırır, sürekli kaygı başka bir değişle stres kaynağıdır.
Ardından sağlık problemleri. Örnek olarak kanser, uykusuzluk, psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar, kalp damar hastalığı ve benzerleri. Zihinsel ve fiziksel sorunlar dengenizi bozar ve sizi strese karşı daha savunmasız bırakır.
Şimdi stres kaynakları ile ilgili genel bir fikrimiz var, peki ya stresi azaltmak ya da kontrol altına almak için ne yapabiliriz?
Düzenli egzersiz stresi bahsettiğimiz gibi kontrol altına almak ve alt etmek için kolay ve hızlı bir uygulamadır. Vücudunuzda, metabolizmanızda, kalp sağlığınızda ve davranışınıza olumlu yönde katkı sağlayabilir. Egzersizin canlandırıcı bir özelliği vardır ve aynı zamanda sakinleştirici, depresyonu engelleyici ve stresi azaltıcı bir etki sağlayabilir.
Başka bir rahatlatıcı etki veren yöntem vardır, bu ise çevrenizden diyelim ki aile veya arkadaş ortamından destek aramaktır. Ciddi koşullar altında psikolojik danışmaya başvuru yapabilirsiniz. Duygusal destek böyle durumlarda kritiktir.
Beklenmedik felaketlerin sizi strese sokmaması için ise zaman yönetimimizi arttırmak bizi kaygılardan koruyabilir. Mesela gündelik yapılacak listeler ya da bir rutin. Her şeyi kontrol altına alıp bizi sakinleştirmek için.
Sonuç olarak, stres hepimizin mücadele ettiği bir şeydir ve büyük olasılıkla hiçbir zaman stres ve endişelerden gerçek anlamda kurtulamayacağız. Ama stresin her zaman kötü bir şey olarak görülmesi yanlıştır ve onun yerine stresi ve endişelerimizi kontrol altına alıp sakince günümüze devam etmemiz şarttır.