Dünya Kalite Günü

Dünya Kalite Günü her yıl kasım ayının ikinci perşembe günü gerçekleşen bir etkinliktir . Bazı ülkelerce  kasım ayı, kalite ayı olarak kabul edilir. Dünya Kalite Günü, 1990 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir.Birleşmiş Milletlerin amacı milletlerin büyümesi ve refah seviyelerinin artması yolunda farkındalık yaratmaktı. Bu gün ,kalitenin günlük yaşamlarımızda ve daha geniş yelpazedeki endüstri ve işletmelerde nasıl bir önemi olduğunu vurgular.

Kalite günü fikri ilk olarak 1960 yılında Japonya’da ortaya atılmıştır. Japon Bilim İnsanları ve Mühendisler Birliği’nin [JUSE] öncülüğünde kasım ayı boyunca kalite bilincinin daha geniş kitlelere ulaşması için etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerin Japonya’da düzenlenmesinin bir nedeni ise özellikle Japon işletmelerinin II.Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı büyümeye başlamasıyla birlikte kalite kontrole ihtiyaç duyulmasıdır. Kalite kontrol çalışmaları savaştan sonra ülkenin ekonomik mucizesini şekillendirmeye yardımcı oldu. Japonya’da yapılan etkinliklerin ardından 1978 yılının eylül ayında  Çin’de de etkinlikler yapılmaya başlandı. Japonya ve Çin’i 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri takip etmiş ardından ise 1990 yılında Birleşmiş Milletlerin açıklamasıyla birlikte tüm dünya tarafından bilinir ve kabul edilir olmuştur. Dünya Kalite Günü’nün ilk resmi etkinliği ,1919 yılında kurulan Chartered Quality Institute (CQI) tarafından 2008 yılında Londra’da düzenlenmiştir.

Dünya Kalite Günü, organizasyonların ve bireylerin kaliteye olan bağlılığını göstermek ve bu konuda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlemek adına harika bir fırsattır. Peki Dünya Kalite Günü’nde ne gibi etkinlikler yapılır ? Çalışanların kalite kavramını daha iyi anlamaları ve süreçlerde uygulamaları için eğitimler verilir veya kalite ve ürün iyileştirilmesi alanında uzman olan kişileri davet ederek ilham verici konuşmalar yapmaları için organizasyonlar düzenlenir . Etkinliğe katılan kişinin eğitim alırken sıkılmaması ve kendi fikirlerini diğer insanlarla paylaşırken aynı zamanda da keyif alması için kalite yarışmaları düzenlenir. Örneğin “En İyi İyileştirme Fikri ” yarışması yapılabilir veya insandaki takım ruhunu geliştirmek için ekip çalışması atölyeleri organize edilir.Katılımcıların kendi aralarında kalite üzerine daha rahat ve gayri resmi konuşmalar yapabilmeleri için küçük gruplar halinde toplantılar yapılır. Eğer ki etkinlik şirket içinde yapılıyorsa, o şirketin geçmişteki başarılı kalite projelerine bakılır ve ilerde yapılacak projeleri geliştirmek için katılımcının fikir edinmesi sağlanır. Kendini geliştirmek isteyenler için inovasyon ile  kalite arasındaki ilişkiyi ele alan oturumlar organize edilir. Bu eğitimin  ardından ise kalite standartlarıyla alakalı katılımcılar arasında bir tartışma yapılır.

Sonuç olarak; Dünya Kalite Günü herkese kaliteyi bir öncelik haline getirmesi gerektiğini hatırlatır. Bu özel ve hatırı sayılır gün, bireyler  için kaliteyi bir yaşam tarzı haline getirmenin ve dünya çapında daha iyi bir gelecek inşa etmenin yollarını düşünmek için bir fırsattır. Unutmamalıyız ki kalite yalnızca bir hedef değil, sürekli bir yolculuktur.

Kaynakça:https://www-daysoftheyear-com.translate.goog/days/world-quality-day/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=tc

(Visited 3 times, 1 visits today)