Modernleşen ve hızlanan dünya insanların her gün birçok stres kaynağıyla karşılaşmasına neden oluyor. Herkes bir yerlere yetişme, işlerini yetiştirme çabasında. Bazen bu dünyanın hızına yetişmeye çalışırken, iş hayatımızla ya da akademik hayatımızla uğraşırken kendimizi, isteklerimizi düşüncelerimizi yok sayıyor ve de bu dengeyi ayarlayamıyor olmamızın bize ve hayat kalitemize verdiği zararları farketmiyoruz.
Stresle başa çıkabilmek için öncelikle sebeplerini anlamak sorunun kaynağını bulmak gerekiyor. Günlük hayatta stres yapmamıza sebep olabilecek çok fazla durum söz konusu. Akademik baskılar, ekonomik sıkıntılar, iş yükü, sosyal ilişkiler, ailevi sorunlar ve sorumluluklar bunlardan başlıcaları. Aslında stres genel anlamda günlük yaşamımızda insanların taleplerini karşılamakta onlarla başa çıkmakta zorlandığımızda ortaya çıkıyor. Örneğin bir öğrenci aynanda okuluna, derslerine önem verip oradaki sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken aynı zamanda hobileriyle ilgileniyor ve de okul dışında da kendini geliştirmek için dersler, eğitimler alıyor. Bunlar elbetteki insanın kendini geliştirmesi için çok önemli ve güzel şeyler fakat burada dengeyi bulmak gerekiyor çünkü bi yerden sonra insan bunların hepsine aynanda yetişemiyor ve de yetişmeye çalışırken de oldukça strese giriyor.
Peki stresle baş edebilmek için sorunun kaynağını bulduktan sonra neler yapmalıyız. Bu raddede en önemli yollarından biri zaman yönetimini iyi yapabilmek çünkü bahsettiğim gibi stres genelde bir şeyleri yetiştiremediğimizde ortaya çıkıyor. Zaman yönetimini yapabilmek için ajandalar, düzenleyiciler gibi araçlar kullanılabilir.
Stresle başa çıkmak için bir diğer yöntem ise egzersiz yapmak ya da hobilerinize zaman ayırmak olabilir. Fiziksel aktiviteler endorfin hormonu salgılamaya yardımcı olur. Bu sayede kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Aynı zamanda hobilerimize, sevdiğimiz aktivitelere zaman ayırmak kafa dağıtmamıza yardımcı olacak bir nebze de olsa bizi stresli ve yoğun günlük yaşamdan uzaklaştıracaktır.
Aynı zamanda nefes egzersizleri ve meditasyon gibi şeylerde stres seviyemizi azaltma konusunda bize yardımcı olabilir. Araştırmalar sayesinde meditasyonun kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltabileceği bu sayede de kişinin rahatlamasına yardımcı olduğu görülmüştür.
Aynı zamanda sosyal ilişkiler de bence bu konuda önemli rol oynuyor. Aile, arkadaşlar gibi kişinin kendini iyi ve güvende hissettiği ortamlar kişiyi olumsuz düşüncelerinden uzaklaştırır ve de problemlerini paylaşabileceği bir ortam oluşturur haliyle stres seviyesini de azaltmış olur.
Sonuç olarak stres hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmakla beraber onunla başa çıkmak mümkündür. Aslında her insan farklı farklı yöntemlerle stresle başa çıkabilir burada önemli olan bu yöntemleri keşfedip hayatımızda uygulayabilmektir.