Stres ve Başa Çıkmanın Yolları

Hayatımızın her evresinde, yaşadığımız olayların çoğunda stres vardır. Örnek vermek gerekirse stres, ailevi ilişkilerimizden iş hayatımıza, eğitim hayatımızdan günlük yaşamımıza, finansal sorunlardan sosyal çevremize kadar birçok alanda karşımıza çıkarken, stresin etkilerini azaltmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmek için yapabileceğimiz şeylerin farkında olmak ve başa çıkma yollarını takip etmek büyük önem taşır.

Ailevi ilişkilerin bazı dönemlerinde stres olumsuz bir hal alır. Bu strese bağlı olarak aile içindeki bireylerin birbirleriyle olan diyaloglarında, sorumluluklarında, beklentilerinde ve günlük yaşamlarında olumsuzluklar görülebilir. Bu olumsuzluklar da aile içinde huzursuzluklara sebep olur ve bireylerin ruh hallerini olumsuz yönde etkiler.  Böyle durumlarda, aile içi diyaloglarda empati sağlamaya çalışmak, aile içindeki huzursuzlukları azaltmakta önemli bir rol oynar. Aile arasında sorunları gidermek üzere ve doğru iletişimler kurmak adına aile bireyleriyle sık sık bir araya gelerek duygu paylaşımı yapmak, olumsuzlukları masaya yatırmak ve bunlar üzerinde değerlendirme yapmak aile arasındaki bağı güçlendirir ve problemlerin daha kolay çözüme ulaşmasını sağlar.

İş hayatı da stresin en önemli kaynaklarından biridir. Günümüzde iş hayatı bireylerin hayatlarını büyük ölçüde etkileyen bir hal almıştır. Fakat artan iş yükü, rekabet ortamı ve sürekli değişen iş koşulları çalışanların stres seviyelerini arttırmaktadır. İş hayatında stres, çalışanların verimliliklerini düşürebilir. Bu nedenle stresle başa çıkmanın yollarının farkında olmak ve uygulamak her çalışan için büyük ölçüde önem taşır. Bu durumla başa çıkmak için zamanı etkili bir şekilde kullanmak, doğru iş planlaması yapmak ve gerektiğinde takım çalışmasıyla hareket etmek duruma katkı sağlar.

Eğitim hayatı bilgi ve becerilerin geliştirildiği önemli bir süreçtir. Bu süreç özellikle gençler için birçok zorluk ve stres kaynağı barındırır. Bunları ele alacak olursak, sınavlar, kötü arkadaş çevresi ve gelecek kaygısı öğrencilerin psikolojik durumlarını olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuzlukları azaltmak için ilk olarak zamanı iyi kullanmak, planlı çalışmak, iyi organize olmak ve verilen ödevleri son dakikaya bırakmamak, sorunların önüne geçebilir ve bu sayede yapılan işler daha verimli hale gelerek öğrencinin stresini azaltıp, kendine olan özgüvenini arttırır.

Günlük yaşamımızda da, stres bazı koşullarda karşımıza çıkar. En basitinden düşünecek olursak, trafik bile stresimizi tetikleyecek unsurlardan bir tanesidir. Böyle durumlarda soğukkanlı olabilmek yaşam kalitemiz bakımından bize fayda sağlayacaktır.

Finansal kaygılar, stres seviyesini artıran önemli bir diğer etkidir. Borçlar, tasarruf edememek ve beklenmedik harcamalar, bireyleri kaygıya ve strese doğru sürükler. Bu durumla başa çıkmak için mutlaka tasarruf etmek, gereksiz harcamalardan kaçınmak ve borçlanmayı minimuma indirmek, yaşam kalitemizi olumlu yönde etkileyecektir ve geleceğe dair belirsizlikleri azaltacaktır.

Bir diğer stres faktörü de sosyal çevredir. Hissedilen yalnızlık hissi ve birtakım eleştiriler bireylerde kaygı ve stres yaratabilir. Bu durumu önlemek için sağlıklı ilişkiler kurmak ve sağlıklı bir iletişimin içinde yer almak önemlidir. Bireyi destekleyip motivasyon sağlayan arkadaş çevresi, stresi azaltmada önemli bir roldür. Aynı zamanda bireylerin kendilerini özgürce ifade edebildiği mekanlar olabildiğince yaşanan stres ve kaygının önüne geçer.

Sonuç olarak, stres kaynaklarının farkında olmak, bu durumla başa çıkmanın ilk adımıdır. Yukarıda açıkladığımız adı geçen başlıklardaki stresle başa çıkma yöntemlerini uygulamak yaşam kalitemiz bakımından bizi motive eder ve daha huzurlu bir yaşam sürdürmemizi mümkün kılar. Unutulmamalıdır ki stresle başa çıkmak kişisel bir yolculuktur ve herkesin böyle sorunlar karşısında kendi çözüm yöntemini bulması önemli bir faktördür.

(Visited 4 times, 1 visits today)