Filmlerde ve belgesellerde zevkle ve ilgiyle izlediğimiz penguenleri yakından tanımak ister misiniz?
Penguenlerin de kuşlar gibi kanatları vardır ama bu kuşlar uçamazlar. Çünkü kanatlarının olduğu yerde bir kemik fazla olduğu için normal kuşlar kanatlarını 180 derece açabilirken, penguenler ise kanatlarını 90 derece açabilirler. Bu yüzden de penguenlerin kanatları onların uçmalarını değil yüzmelerini sağlar. Penguenler palet ayakları yüzünden koşamazlar ve kutup ayılarına yem olma tehlikesi artar. Böyle bir durumda penguenler denize atlayarak kendilerini kurtarırlar. Penguenler paletleri sayesinde çok hızlı yürüyemezler. Bir adımda ancak ancak 10 cm ilerleyebilirler. Ancak yürümelerine engel olan bu paletler, penguenlerin hızlı ve bir balık gibi yüzmelerini sağlar.Penguenler suyun altında 45 saniye kalabilirler ve bu süre boyunca balık ve su ürünlerini avlarlar. Çünkü penguenler balıkla beslenirler. Bunun dışında bir şey yemezler. Bir penguen günde ortalama 140 kez suya dalar. Dalma konusundaki yetenekleri dışında bu canlılar ayrıca buzda kayma yetenekleri ile de çok meşhurdurlar.
Bu sevimli canlı türü sadece Güney Kutbunda yaşar, kuzey kutbunda penguenler bulunmaz. Güney kutbunun değişik bölgelerinde yaklaşık 17 penguen türü vardır. Penguenlerin boyu ortalama 1 metredir. Soğuk bölgelerden daha sıcak bölgelere gidildikçe boyları küçülmektedir. Penguenler, toplu yaşarlar ve sürü ile hareket ederler. Grup içindeki penguenler birbirleri ile dayanışma ve arkadaşlık içinde yaşarlar. Penguenler kuş türünden oldukları için yumurta ile çoğalırlar. Yavru penguenler yumurtadan çıkarlar ve büyüyene kadar aileleri tarafından bakılıp beslenirler.
İnsanlar penguenlerin saldırgan olduğuna inanırlar. Fakat öyle değildir. Tam tersi bu hayvanlar neredeyse evcil denilecek kadar uysaldır. Biz insanlar çevremizi ve dünyayı kirlettiğimiz için iklim değişikliğine neden oluyoruz. Bu nedenle de penguenlerin yaşam alanı tehlikeye giriyor. Bizler dünyayı temiz tutarak penguenlerin ve diğer tüm canlıların hayatını kurtarabiliriz.