Öncelikle veganlığın ne olduğundan bahsedeceğim, hayvanlardan elde edilen hiçbir gıdayı yememeyi içeren katı bir beslenme modelidir. Vegan kişiler et, süt, yumurta ve bal gibi hiçbir hayvansal gıdayı tüketmez. Vegan diyeti bitkilere (sebzeler, tahıllar, kuruyemişler ve meyveler gibi) ve bitkilerden yapılan gıdaları içerir. Ve veganlar hayvansal gıdalardan alınması gereken besin değerlerinden yoksun kalırlar.
Özellikle B12 vitamini, demir ve kalsiyum minerallerini alamazlar. Çünkü B12 ve demir et ürünlerinde bulunur. Kalsiyum ise daha çok süt, yoğurt ve peynirde bulunur. Veganlar bu vitamin ve mineralleri dışardan haplarla ve ilaçlarla almalıdırlar. Ayrıca düzenli olarak kan tahlili yaptırmaları iyi olur. Çünkü uzun süre vegan beslenenlerde protein yetersizliğine bağlı olarak yorgunluk, halsizlik, kansızlık ve hastalıklara karşı dirençte düşüş gibi çeşitli tıbbi belirtiler görülebilir. Aynı şekilde kemik gelişimi için önemli olan kalsiyumda süt ve ürünlerinde yüksek miktarda olduğu için vegan beslenmede dikkat edilmezse kemik kırıkları görülebilir. Bu yüzden vegan beslenmenin sağlıklı oiduğuna inanmıyorum. Evet, hayvansal kaynaklar sınırlıdır, 2030 yılına kadar tükendiği öngörülüyor olabilir ancak şimdiden bununla ilgili gerekli önlemler alınırsa, hayvancılık ile ilgili yatırımlar yapılırsa hayvansal kaynaklar tükenmez. Bu konuda yaptığım araştırmalar sonucu hayvancılığın gelişmesi için gerekli olan faktörler şunlardır;
Hayvan soylarının ıslahı,
Hayvan hastalıkları ile mücadele arttırılmalı,
Pazarlama imkanlarının arttırılması,
Çayır ve mera hayvancılığının yerine besi ve ahır hayvancılığının yapılması,
Hayvan ürünlerini işleyen sanayi kollarının geliştirilmesi,
Erken kesimin önlenmesi,
Üreticiyi teşvik edici kredi imkanının sağlanması gereklidir.
Hayvancılığın yanında şu düşüncenin “2030 yılına kadar herkesin vegan olması gerekiyor. Aksi takdirde dünyada yaşam sürdürülemez” altında küresel iklim değişikleri yatıyor olabilir.
Yaşanan bu küresel iklim değişikliği ile ilgili olarak son yıllarda ise bunun sebepleri arasında özellikle sığırların çıkardığı metan gazı sorumlu tutulmaya çalışılmaktadır. Evet sığırlar metan gazı çıkarırlar. Ancak son 10-15 yıldır küresel iklim değişikliğinin en önde gelen nedeni sığırlar mıdır? Sonuç olarak hayvanlardan kaynaklanan küresel ısınma, hayvanların verimliğini artırarak hayvan sayısının azaltılmasıyla belli bir oranda azaltılabilir. Ancak küresel ısınmanın asıl önlenmesi en başta sanayi kaynaklı nedenleri azaltmak olmalıdır.
Sonuç olarak ben 2030 yılına kadar insanların vegan olmazsa dünyadaki yaşamın sona eriyeceğine inanmıyorum. Evet ineklerin ve sığırların dünyaya metan gazı yayıyor. Biz onları tükettiğimiz sürece bunun çok ciddi bir şey olacağını sanmıyorum. Ayrıca vegan beslenme insan vücudu için sağlıklı değildir çünkü belirli birkaç vitaminler ve mineraller sadece et ürünlerinde bulunur.