Sosyal Medyanın Küresel Bilgi Paylaşımı

İçinde yaşadığımız 21. Yüzyıl hızla gelişen teknolojileri ve ardı arkası kesilmeyen inovasyonları ile bilginin yayılmasının önündeki bütün duvarları indirmiş ve dünyayı küresel bir köy haline getirmiştir. 21. Yüzyılın hayatımıza getirilerinden biri olan sosyal medya platformları coğrafi sınırlarla ayrılmış dünyaları birleştirmiş birbirlerinden binlerce kilometre uzaklıktaki halkların arasına bağlar örmüştür ve bu halklara hakikatlerin pırıltısının beraberinde dezenformasyonların gölgesini sunmuştur.

Gittikçe daha hızlı bir şekilde küreselleşen dünyanın topluma büyük katkılarından biri hiç şüphesiz ki dünyanın iki farklı ucundaki insanları birbirine bağlayarak insanların daha öncesinde farkında olmadığı hatta  haberlerinin bile olmadığı global sorunlar hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır. Edinilen bu farkındalık global çapta bir dayanışmaya katkı sağlayacağı gibi internette ve sosyal platformlarda sık sık kötü haberlere maruz kalınması insanların artık sorunlara karşı daha duyarsız yanaşmasına sebebiyet verebilir öyle ki insanlar artık küresel çaptaki insanlık krizlerine karşı bile umursamaz sessiz bir tutum izleyebilir.

Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile birlikte kültürel etkileşimin hızını artırdığı da yadsınamaz bir gerçektir. Elbette kültürel etkileşim çok eski çağlardan beri gerçekleşen bir olay olsada eskiden gerçekleşmesi elli belki yüz yıl alan kültürel aktarımların süresi sosyal medya ve internet etkisi ile bir hayli kısaldı. Bu durumun en olumlu etkilerinden biri daha global bir perspektifin oluşmasına ve  insanların farklı kültürlere karşı olan anlamsız ön yargılarını kırmasına olanak sağlamasıdır. İşin daha karamsar tarafında ise bu hızlı kültürel geçiş bazı kültürlerin ortadan kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına yol açaması ve  ilerleyen süreçte dünyayı tek bir kültür formuna evrimle gerçeği ile karşı karşıya bırakmasıdır. Bu durumun en belirgin örneklerinden bazıları ise dünyanın her yerinde aynı menü ile hizmet veren fast food restoranları ve ülkelerin geleneksel kıyafetleri yerine tercih edilen yaygın modadır.

Modadan devam edersek sosyal medya  sürekli olarak insanların birbirleri ile iletişimde olmalarını sağlasada bunu sağlarken aynı zamanda sık sık değişen ve sosyal medyanın da etkisi ile dünya ya yayılan yeni moda trendleri oluşturur. Yenileri kıyafetler moda olurken artık eski moda olarak kabul edilen diğerlerinin atılması  insanları sürekli olarak yeni şeyler almaya yönlendirir ve  bu da daha tüketim odaklı bir toplumun temellerini atar. Gittikçe artan  bu tüketimi çılgınlığı  dünyanın sahip olduğu kapasite den çok daha fazla atığa sahip olmasına ve doğal kaynaklarının yok edilmesine  sebep olur.

Sosyal medya aynı zamanda insanların en temel demokratik haklarından biri olan ifade özgürlüklerini kullanabilecekleri bir alan sağlar ancak bunu yaparken doğru olmayan bazı bilgilerin hızla yayılmasına ve bazı grupların bu sosyal platformlar aracıyla propaganda ve manipülasyonlar yapmasına olanak tanır.

 Sosyal medyanın, hayatımızdaki her şey gibi hem olumlu hem olumsuz yönleri vardır. İyi yanlarından faydalanırken, olumsuz etkilerinden korunmak bizim elimizdedir. İnsanlar, 21. yüzyılın yeni trendlerine uyum sağlarken kültürel miraslarını koruyabilir; sosyal medyanın sınırsız bilgi akışından yararlanırken yanlış ve yanıltıcı bilgilerden sakınabilirlerse, küresel sorunlara karşı birlik olup en kıymetli değerlerinden biri olan duyarlılıklarını koruyabilirse eğer , bugün sorun olarak görülen birçok mesele, yarınlarda çözümlere dönüşebilir.

 

 

(Visited 5 times, 3 visits today)