Yapay Zekânın Yeni Duygu Okuma Teknolojisi

  Hepimiz yapay zekanın giderek artan yeteneklerinin ve hafızasının farkındayız, düşünün ki de yeni bir yapay zekâ uygulamasındaki güncellemede yapay zekanın artık sizi tamamen anlayıp sizin ne hissettiğinizi hissedip buna göre yanıt verdiğini okudunuz. Tepkiniz ne olurdu? 


  Yapay zekânın duyguları okuması için ilk önce duyguların ne olduğunu anlaması lazımdır, temel duyguları anlamak yapay zekâ için kolay olabilir ama bizim anlatamayacağımız birçok daha farklı ve karışık, sadece insanların hissedebildiği duygular vardır. Diyelim ki de yapay zekâ gerçekten de bu kompleks duyguları anlayabiliyor, bunun bize faydaları var mıdır ki? İlk olarak bu yetenek yapay zekâyı insanlar için bir arkadaş olmasını sağlayabilir, duygularınıza göre sizinle kötü günlerinizde üzülebilir, iyi günlerinizi kutlayabilir ama bunların hepsi çoğu insan için gerekli değildir. Yapay zekayı hemen hemen herkes farklı amaçlarla kullanıyor; ister matematik ödevleri için, ister sevimli köpek fotoğrafları için. Yapay zekânın bu kadar çeşitli içerikleri varken gerçekten kim gidip te bir robotla arkadaş olmaya çalışacak ki? Bir diğer faydası ise kullanıcıları anlayıp geri bildirimleri daha hızlı bir şekilde kavrayabilmesidir. Bunun sayesinde yapay zekâ kullanıcının komutlarını kesin bir biçimle yürütebilir, bu şekilde istenmedik içerikleri önleyip ne aradığımızı bize doğrudan gösterebilir. Yapay zekanın kişisel anlayışı, aynı zamanda her kişiye kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmasını da sağlıyor. Yani gittikçe sizi tanımaya başlıyor. Her zaman bu yapay zekâ ile konuştuğunuzda sizinle ilgili özel detayları ve verileri depoluyor. Bu verileri de büyük şirketler sizi daha iyi tanımak için satın alıyor, sizin ne sevip sevmediğinizi biliyor. İşte böylede size olan özel ürünler ve reklamlar gösterebilir nasıl hissettiğinize göre. Yapay zekânın desen tanıma yetenekleriyle belirli bir zamanda ne düşündüğünüzü bilebilir. Çoğu kişi eminim ki bunların hiçbirisini istemez ama şu an bile yaşanıyor az önce bahsettiğim olaylar, sadece yapay zekânın bu kapasitesi ile daha detaylı bir şekilde yönetilebilir. Bunların hepsi olsa da bile yapay zekâ, adından da anlaşılacağı üzere yapaydır. Ve eğer o ekranın arkasında insan köleler çalışmıyorsa sizi insani bir şekilde yüzde yüz asla anlayamayacaktır, en azından şimdilik değil. 

  Yapay zekânın hislerimizi anlaması göründüğü gibi ilk bakışta kusursuz gözükebilir ama detaylı bir biçimde incelendiğinde dezavantajları, yani kusurlarını, nasıl ortaya çıktığını görebiliyoruz, yapay zekânın duygu okuma teknolojisinin artılarının eksilerinden daha fazla olduğunu düşünüyor musunuz?

(Visited 10 times, 1 visits today)