Türkiye’de çoğu okullarda,özellikle de özel okullarda, okulların kendi üniformaları vardır. Öğrenciler genelde bu üniformaları giymekten şikayet etse de okula giderken üniforma giymenin olumlu yanları da vardır.
Öncelikle okul üniforması giymek bütün öğrencilerin eşit olduğunu, kimsenin bir diğerinden daha iyi veya daha üstün olmadığını gösterir çünkü dışarıdan herkes aynı görünür. Bunun bir örneği şu olabilir: Bir okulda maddi durumu çok iyi olan yani kısacası daha zengin olan bir öğrenci varken aynı zamanda maddi durumu o kadar da iyi olmayan bir öğrenci de olabilir. Doğal olarak daha zengin olan çocuk okula markalı, daha kaliteli ve pahalı kıyafetlerle gelecektir ancak durumu o kadar da iyi olmayan çocuk daha uygun fiyatlı, daha normal kıyafetler giyecektir. Bu durumda maddi durumu daha kötü olan çocuk kendini kötü hissedebilir, kıskançlık yaşayabilir, ailesini zor duruma sokabilir ve sonuç olarak mutsuz olabilir. Bu durumu birçok çocuk yaşarsa da bu hem aileler hem de okul için bir problem haline gelebilir. Aynı zamanda okullarda üniforma olmadığı zaman çocuklar giyecekleri kıyafet hakkında düşünmeleri gerektiğinden çok daha fazla düşünebilirler ve bu konuya olması gerekenden daha fazla kafa yorabilirler. Bu da doğru olmaz çünkü sonuçta çocuklar sabah kalkıp okula öğrenmeye giderlerler, güzel kıyafetler giyip bunu insanlara göstermeye değil ve okul üniforması da bu sorunu çözer çünkü okul üniforması olduğunda kimseye “Bu sabah ne giyeceğim?” derdi bırakmaz. Başka bir sebep çocukların birbirlerine kıyafetleri yüzünden zorbalık yapmaları ya da birbirlerine kaba davranmaları olabilir. Mesela bir çocuk modası geçmiş bir kıyafet giyse veya eski görünen yırtık bir kıyafet giyse bazı çocuklar bu konuda onlarla alay edebilirler. Son olarak da okul kıyafetleri okulların kendilerini tanıtmasını ve okul dışında insanların bu öğrencileri görünce gittikleri okulları da görmelerini sağlar. Peki okul üniformasının bu kadar olumlu özelliği varsa çocuklar neden hala şikayet ediyor? Çünkü bir çocuğun kendi istediği kıyafeti giymesi kendisini ifade etmesini sağlar. Nasıl hissettiğini veya nasıl biri olduğunu dışa vurmasını sağlar ve çocukların bu hakkının okul üniformasıyla ellerinden alınması herkese doğru gelmeyebilir. Bazı çocuklar gerçekten de kendi istedikleri kıyafetleri giyerek kendilerini ifade ederler ve başka türlü kendilerini ifade etmekte zorlanabilirler. Kendilerini ifade etmekte olan tek şansları ellerinden alındığında da mutsuz hissedebilirler. Bu da okul üniformasının en büyük olumsuz yanlarından biridir bence.
Okul üniformasının olumlu mu olumsuz mu tarafının daha ağır bastığı okulların kendisine bağlıdır ve çoğu okulda da olumlu tarafı daha ağır basar ve sonuç olarak okullarda öğrenciler isteseler de istemeseler de üniforma giyerler.