Veganlık Geleceğin Beslenme Şekli mi ?

Bu ifadeye hiç katılmıyorum aksine herkes vegan beslenme şeklini benimser ise dünya üzerinde yaşamın sürdürülebileceğine de inanmıyorum. Bunun en temel sebebi dünya üzerinde çok geniş çaplı bir besin ağının kurulu olması. En yüksek ihtimalle bile biz bunun bir halkasını bozarsak dahi bu sistemin tamamen alt üst olabileceğini düşünüyorum. Tabii kimsenin fikrine karışamayız lakin dünya nüfusunun büyük bir bölümü bu beslenme biçimine yönelirse olağan düzen bozulur.  Herhangi bir besin zincirinde birinci tüketici olan hayvan grubunun beslenmesini durdurması ya da köklü olarak değiştirmesiyle beraber 2. tüketici, 3. tüketici ve geride kalan, olabilecek bütün tüketicileri olumsuz yönde etkiler. Bu kadar canlının da başka canlıları da olumsuz etkileme ihtimali olduğu için bu zincirdeki ufak bir değişiklik bile büyük sorunlara yol açabilir. Ayrıca bu durumda sadece vegan olan kişiler değil de bütün yaşayan canlıların olumsuz etkilenebilme ihtimali olduğu için bu durumun kişisel özgürlük diye nitelendirilmesini de doğru olduğunu düşünmüyorum.

 

İkinci olarak topluma ve canlılara verdiği zarar haricinde vegan olan bireyin sağlığı açısından düşünürsek de faydalı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Çünkü vücudumuzda hücrelerin beslenmesi, hareket etmemiz hatta uyumamız için dahi enerji kullanmamız gerekir ancak bitkisel gıdalar çoğunlukla vitamin ve liflerden oluştuğu için vegan olan birey karbonhidrat ihtiyacını kısıtlama imkanı nerdeyse hiç olmadığı için kişinin sağlığı açısından da pek sağlıklı değil. Tabii bu olay sadece karbonhidrat ile de sınırlı kalmıyor. Protein ve yağ ihtiyacı da bitkisel gıdalardan karşılanamayacağı için başka sağlık sıkıntıları da ortaya çıkma ihtimali de yüksektir.  Bu durum birinciye kıyasla daha bireysel olsa da toplumun bağışıklık seviyesinin azalması sonucu sağlık sorunlarının artması dolayısıyla salgın hastalıklar sonucu hastane doluluğu gibi etkenler ile toplumu ilgilendirir.

 

Yapılan anket grafiklerinde vegan kişi sayısının 2018’den 2022 yılına kadar ne kadar hızlı yükseldiğini görsek de günümüzde hala vegan beslenen kişi sayısı hayvansal gıda tüketen kişi sayısına göre az. Yükseliş böyle devam etse dahi vegan olan kişilerin bu beslenme şeklini savunduğu gibi toplum içinde aksini düşünen bir kesim de muhakkak olacaktır. Bu sebeple konuda geçen “2030 yılına kadar herkesin vegan olması gerekiyor.” sözünün de 2030 değil 3000 yılında bile olsa mümkün olabileceğini düşünmüyorum.

 

Sonuç olarak bu ifadenin gerçekleşmesinin çok zor hatta neredeyse olanaksız olduğunu düşündüğüm gibi uygulansa bile bu beslenme şeklinin sonucunun hem toplum hem de insan sağlığı açısından yararsız hatta zararlı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple bu düşünceye katılmıyorum hatta karşı çıkıyorum.

(Visited 4 times, 1 visits today)