Elektrik üretimi, tarımda kullanılan suyun elde edilmesi için kurulan barajların yerine farklı yöntemlerle de farklı yöntemler de kullanılabilir. Kültürel değerlerin ikamesi yoktur.
Hasankeyf, Zeugma, Göbeklitepe, Efes harabeleri, Kapadokya ve daha niceleri arkeolojik harikalar olup ülkemiz için olduğu kadar dünya için ve insanlık için de önemlidir. Yenilerini yapmak mümkün olmayıp orijinaldirler ve tektirler. Tariz insanla başlar insanın tüm gelişim sürecini inceler ve dünyanın değişimini de hafızasında taşır. tarihin amacı insanın kendini tanımasıdır. Ülkeleri, ulusları, toplumları etkileyen tarih geçmişimize ışık tutar günümüzü aydınlatır ve gelecek nesillere aktarılır. Hasankeyf iki yakasında Dicle Nehrinin ayırdığı on iki bin yıllık tarihi bir ilçedir. 1981`de koruma altına alınıp sit alanı ilan edilmiştir. Artuklulardan kalan pek çok tarihi eseri günümüze taşımıştır. Daha bir çok medeniyetlerden de kalıntılar vardır. Roma döneminin en görkemli kalesidir. Hasankeyf kale bölgesinde üç bin mağara vardır. 2020 yılının mayıs ayında Ilısu Barajının su tutması ile tarihi yerleşim yerinin büyük bir kısmı sular altında kalmıştır. Kültürel hazinesini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Mozaik kenti Zeugma Helenistlik ve Kommagene Krallıklarından kalan tapınma alanları bulunmaktadır.
Avrupa’daki pek çok tarihi şehir günümüze kadar korunabilmiştir bu önemli bir kazanım olup turizmin en büyük destinasyonlarıdır. Elektrik üretimi ve tarımda sulama için kullanılan barajların yerine gelişen teknoloji ile bu ihtiyaçlar farklı yöntemlerle de giderilebilir.
Kültürel değerler yaşatılmalı. Yaşatmak için çözümler üretilmelidir.