Psikoloji ve Sinir Kontrolü

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere psikoloji ve beraberinde gelen konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle konuyu biraz açarak size kendimden örnek vermek istiyorum. Açıkça söylemek gerekirse ben sinirlerini kontrol edebilen bir insan değilim. Aslında çok çabuk sinirlenmem ancak son zamanlarda olaylara çok aşırı tepki verme ve olayları büyütme gibi problemlerim var. Evet bunun farkında olmak güzel bir şey ancak sadece farkında olmak yetmiyor. Aynı zamanda bunu engelleyebilmek gerekli.

Çok önceden öfke kontrolü ile ilgili bir test yapmıştım. Online bir testti ve inanmayabilirsiniz ama sonucu “öfkeni kontrol edebiliyorsun” çıkmıştı. Son zamanlarda sinirlerimi kontrol edemeyen bir insan olduğumu düşünüyorum ve bu nedenle oturduğum sitede bir anket yaptım. Herkese soramadım elbette ama beni tanıyan ve o sırada aşağıda olan herkese sordum.  Sorduğum kişilerden neredeyse %50’si  bana “Hayır, sinirli bir insan değilsin” cevabını verdi. Çıkan sonuçtan memnun kaldın mı derseniz evet kaldım. İnanılmaz mutlu oldum. Nasıl ki hakkınızda kötü şeyler düşünülmesi sizi üzüyorsa, iyi şeyler düşünülmesi de ister istemez mutlu ediyor. Belki o ankette o sonuç çıkmasaydı tepkilerim çok farklı olabilirdi. Kötü düşünceler bizi sinirlendirebilir, duygusal isek psikolojimiz bile bozulabilir. Sinirlerimize hakim olamayabiliriz.

Okul içerisinde de bu tür durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bazen öğretmenlerimiz müdahale etmek zorunda bile kalıyor. Bazen bizi küçümsediklerini hissedebiliyoruz. Özellikle ergenlerde görüldüğünü düşündüğüm bir durum bu açıkçası. Sinirli insanların sosyal hayatı da çok iyi değildir, insanlarla iyi anlaşamazlar. Günlük hayatımızı etkileyen en önemli faktörlerden birisidir bu tabi ki. Çünkü aşırı sinirli olan bir insanın psikolojisi iyi olmaz ve iletişimde sıkıntılar yaşanabilir.

Konuşma dilinde sinir bozukluğu diye bilinen durum, genellikle stresin ve çeşitli birikimlerin sonucu ruhsal rahatsızlıklarla ortaya çıkan bir tür tepkidir. Kişinin günlük yaşamın zorluklarıyla başa çıkamaz hale gelmesine yol açan bu rahatsızlıklar kolayca tedavi edilebilir.
Genellikle sinir bozukluğu diye adlandırılan durum gerçekte sinirlerle ilgili bir bozukluk değildir.*

Elbette hepimiz sinirlenebilir ya da üzülebiliriz. Ancak bu süreçte kendimize hakim olabilmeli, aşırı tepkiler vermemeliyiz. Bir anlık üzüntüyle veya sinirle etrafımıza zarar vermemeliyiz. Birbirimizi kırmamaya çaba harcamalıyız. Başka bir yazıda görüşmek üzere…
* http://www.dogaltedavi.net/f266/sinir_bozuklugu_nedir_sinir_bozuklugu_nedenleri_ve_tedavisi-9077.html

(Visited 184 times, 1 visits today)