İnsanoğlu zamanla kaynakları tüketmeye ve git gide bitirmeye devam ediyor. Sonunda Dünya’daki kaynaklar bitecek, önünde sonunda biz de yok olacağız. Sonumuz dinozor kardeşlerim gibi olmadan önce belki de filmlerdeki gibi bir uzay gemisi yapıp burayı terk edebilir ve de yeni gezegenleri evimiz olarak görebiliriz. Bugün gelecekteki evimiz olabilecek gezegenlerden birkaçını size anlatacağım. ” ESI (Earth Similarity Index (Dünya Benzerlik Göstergesi)) ” adı verilen bir indeks ile gezegenlerin ne kadar yaşanabilir olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz. Dünya’nın ESI’si 1 olarak kabul edilir buradan yararlanarak kafanızda oranları daha iyi çıkartabilirsiniz.
1) Kepler 438b (ESI 0.88)
Kepler 438b, Dünya’dan 470 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegen. Bizlerden bu kadar uzak olmasına rağmen Dünya’ya son derece benzeyen bu gezegen, Lyra adındaki bir takımyıldızında bulunan Kepler 438 isimli kızıl cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyor. Kepler 438b’nin Kepler 438’e olan uzaklığı, gezegenin yapısı ve boyutları, NASA tarafından bu gezegene “Dünya’nın ikizi” denmesini sağladı. Şu an Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olarak da anılıyor. Dünya’ya kıyasla %12 oranında daha geniş. Ayrıca yıldızına yakın olduğu için Dünya’ya kıyasla yüzde 40 daha fazla ışık alıyor. Yüzeyi Dünya’nın yüzeyinden daha sıcak. Yine de ilerideki evlerimiz olması en yüksek gezegen.
2) Gliese 667Cc (0,84 ESI)
Dünya dışı yaşam için en uygun gezegenlerden biri olabilir. Star Trek terminolojisinden ismini alan M-tipi yıldız, gezegene ev sahipliği yapıyor. 29,4 derece yüzey sıcaklığı olduğu tahmin ediliyor, bu da orada hayat olabileceği anlamına geliyor. Bu gezegendeki alacakaranlık bölümlerde yaşam olabileceği düşünülüyor. Gezegenin tek kusuru sanki hedefe kilitlenmiş gibi dönmemesi. 3 yıldıza sahip bu gezegende oldukça ilginç bir manzara olacağı kesin.
3) Kepler 62e (ESI 0.83)
1200 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin yarıçapı Dünya’dan 1.61 kat büyük. Su olabileceği öngörülüyor ve kayalıklara da sahip olabileceği düşünülüyor. Lyra takımyıldızında yer alıyor. Fotoğraftaki gibi dışı sanki saf kayadan oluşuyor gibi duruyor. Dünyamıza olan uzaklığıyla bize ” yok artık! ” dedirten bu gezegen ile ilgili bilgiler çok az.
4) Gliese 581 c (ESI 0,82)
Gliese 581 c Gliese 581 adlı bir “kırmızı cüce” sisteminde yer alan bir gezegendir. Gliese 581 yıldızı, 20,3 ışık yılı mesafesiyle Dünya’ya en yakın yıldızlardan birisidir. Hem yakınlığı hem de Dünya’ya çok fazla benzeyen bu gezegen ilerideki evimiz olma olasılığı bana göre en yüksek olan gezegenlerden birisidir. Zaten yakınlığı sayesinde bizlere daha da bu gezegeni araştırma ve bilgi edinme şansı sağlıyor. Gliese 581 c, bu çok küçük yıldızın etrafında 13 günde bir dönmektedir. Yapılan ölçümler Gliese 581 c’nin yüzey sıcaklığının dünyadaki gibi 0 ile 40 derece arasında değiştiğini gösteriyor. Gliese 581 c gezegeninin yarıçapı Dünya’dan 1,5 kat, kütlesi ise en az 5 kat daha büyüktür. Yıldızına olan uygun uzaklığı, yüzeyinin katılaşmış olması ve sıvı su için uygun sıcaklığa sahip olması, onu ilk “Dünya benzeri gezegen” yapmaktadır. Keşfi yapan gök bilimcilere göre sıvı suyun varlığı, Gliese 581 c’de yaşamın da var olabileceğinin bir işaretidir.
5) EX13A (ESI 2.00)
En sevdiğim gezegene geldik. Bu gezegen keşke hemen gidebilsek ona dediğimiz bir gezegen ancak böyle bir şey şu anlık mümkün değil. Gezegenin en çok sevdiğim yanlarından biri sadece pamuk şekerlerden oluşması. Yani en azından tabanı öyle diyeyim. En güzel özelliği ise burada herkesin çocuk kalması. Evet doğru okudunuz burada hiç kimse büyümüyor böylelikle sadece çocukların saf ve temizliliği hiç değişmiyor. Şekerden oluşan kaldırımlardan, kocaman çikolata şelalelerine kadar her şey çocuklar için. Çikolata havuzlarında yüzenlerden, bal banyosu yapanlara kadar her şey. Her yerde dost canlısı hayvanlar. Aslanlar ile zebraların dost olduğu bir gezegenden bahsediyorum. Burada tek kural var oda ”Hiç bir kural yok!”.