Kontrol Bizden Çıktı 

Hayatımıza henüz dahil olan yapay zeka ve akıllı makineler kimisinin tüylerini diken diken ederken kimisi içinse fazlasıyla heyecan verici bir durum. akıllı olarak nitelendirilen bu makineler ve son zamanlarda etkisi durmaksızın artan yapay zeka hayatımızı birçok alanda etkilerken hem kolaylaştırmakta hem de zorlaştırmaktadır. Son yıllarda hastanelere teknoloji bağımlılığı bölümlerinin açılması, yeni geliştirilen CHATGPT’nin şiirler yazması, dünya liderlerinin seslerinin taklit edilmesi ya da bazı uygulamaların bir metni animasyona dönüştürmesi  gelişen teknolojinin hayatımızdaki hem olumlu hem de olmusuz yönlerine delilken çoğunda temel amaç uzun süreli olan işlerin süresini olabildiğince indirgemektir.  

Eski dönemlerde tekerlek gibi şu an basit olarak nitelendirilen icatlar son teknolojik ürünler olarak kabul görürken zamanla avrupanın uyanışı sırasında ortaya çıkan insan gücünün yerini makine gücünün alması fikri insanoğluna oldukça cazip gelmiş ve bu yönde yapılan icatlar bu dönemlerden sonra hız kesmeden devam etmiştir. İlk çıkan cep telefonu ve şu anki fotoğraf kalitesi dahi fotoğraf makinelerini solda sıfır bırakan cep telefonu arasında çok da büyük bir zaman yoktur. Arkasına aldığı rüzgar eşliğinde ilerleyen teknolojinin elbette olumlu ve olumsuz yaları da bulunmaktadır. Peki kurulan algıyla düşünülenin aksine teknolojinin olumsuz yanları olumlu yanlarından daha üstün mü veya dijital dünyanın ilerleyişi korku mu salıyor etrafa? 

İnsan doğası gereği kendinden daha kuvvetli ve ihtişamlı olandan korkmuş ve onlara karşı çekingen davranmıştır. Geçtiğimiz günlerde yayınlan videolar ve gittikçe artan dolandırılma hikayeleri açıkçası yalnızca korkutucu değil aynı zamanda endişe de veriyor. Ben bu kontrolsüz süren ilerleyişe dur denilmesi gerektiğine inanmıyorum ancak kontrol altına alınması gerektiğine  hemfikirim. Heyecan verici yanları da bulunuyor tabiki. Bu yanların en güzel örneklerinden olan animasyon yapan bilgisyarlar ,geliştirilen AR uygulamaları gibi şeyler de inanılması güç ve soyut düşünceleri gerçek kılıyor. Bu tarz uygulamaların kullanım alanları da genişliyor ve üniversitelerde mimari bir yapıyı incelemekten anaokulunda 3 boyutlu cisimleri anlamladırmaya yardımcı olmaya kadar etkiye sahip oluyor. 

Özetle bunca yaygınlaşmış olan teknoloji kontrolü sağlayabildiğimiz sürece yararlı ve kullanışlı halde. Ipleri elimizden kaçırdığımız bir durumsa felaketten öteye gidememekte. O yüzden hem heyecan verici hem de ürkütücü olarak nitelendiririm bu olguyu. 

(Visited 23 times, 2 visits today)