Medya ve Etkisi

Medya, hayatımızda çok önemli bir yer tutmaktadır. Hayatımıza ve dünyaya yön veren en önemli şeylerden biri de medyadır. İnsanlar; haberleri, olmuş veya olabilecek olayları, eğlence ve eğitim içeriklerini hep medyanın sayesinde görür veya öğrenir. Medya ilk ortaya çıktığı zamanlardan bu yana toplumlar üzerinde fazlasıyla etkili olmuş bir araçtır. Öncesinde geleneksel medya şimdi de sosyal medya toplumların açıktan veya gizliden kontrol edilmesinde büyük yer tutmaktadır. İnsanlar olmuş olayları medya sayesinde takip ettiği gibi bu haberleri ne kadar doğru oranda öğrendiği ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.

Medya, toplum yönetiminde yasama, yürütme ve yargıdan sonra 4. kuvvet olarak kabul edilir. Medyanın insanlar ve toplum üzerindeki etkisi azımsanamayacak kadar çoktur. Geleneksel medya yıllar boyunca ülkelerin hükümetlerinin istekleri doğrultusunda bir propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Toplumlar, hükümetlerinin fikirlerine; gerek haberlerle, gerek filmlerle, gerek de gazetelerle dolaylı veya doğrudan bir şekilde maruz kalmıştır. Geçmiş yıllarda teknoloji fazla gelişmiş olmadığından dolayı geleneksel medya insanların tüm hayat biçimini etkileyebilecek kadar etkili ve güvenilmezdi.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte geleneksel medya da yerini yavaş yavaş sosyal medyaya bırakmaktadır. Geçmişteki geleneksel medyanın yarattığı güvensizlik, gün geçtikçe demokratikleşen toplumlarla azalmaktadır. Ancak bu geçmişteki etki günümüzde halen sosyal medya yüzünden devam etmektedir. Daha bağımsız olmasına karşın sosyal medya, günümüzde herkes tarafından erişilebilir olmasından dolayı bilgi kirliliği çok yaygındır. İnsanlardan çıkan farklı farklı fikirler toplumu sorgulamadan inanmaya itebilmektedir. Bu durum büyük bir kargaşaya yol açmakta ve insanların üzerinde geleneksel medyadan dahi fazla bir etki yaratmaktadır.

Teknolojinin gelişimi geleneksel medyayı büyük ölçüde etkilemiştir ve artık geleneksel medyanın gücü, yerini sosyal medyaya bırakmaktadır. İnsanlar artık eskisi kadar geleneksel medyaya maruz kalmıyorlar. Sosyal medyanın insanların önüne sürekli sürekli farklı içerikler sunması insanların zamanla sorgulama yetisini de köreltmiştir. İnsanlar artık bu içeriklere devamlı maruz kalarak, “bu haber kesin gerçektir” diye düşünerek asla gerçek olmayan bilgilere ve haberlere inanmaktadır. Bu durum ne kadar masum dursa da aslında insanların beyinlerinin yıkanması ve yönetilmesi için büyük bir açık kapı bırakmaktadır. Bu durumda artık medya eski geleneksel haline kıyasla çok daha fazla tehlikelidir. Bu yalan haber ve bilgi durumları artık insanların beyinlerinin sadece bir hükümet veya ülke kontrolünün yanında tüzel kişiler ve bireyler tarafından da kontrol edilmesine olanak sağlar. Teknolojinin ilerlemesinden dolayı bu durum ancak bir yere kadar önlenebilir.

Sonuç olarak, sosyal medyanın insanlar üzerinde etkisi geleneksel medyadan çok daha fazladır. Geleneksel medya eski zamanlarda teknoloji fazla gelişmediği için rahatlıkla kontrol edilip etki alanı düzenlenebiliyordu ancak teknolojinin gelişimiyle beraber sosyal medyanın ortaya çıkışı bu durumu bitirmiştir. Artık eskisi gibi medyayı kontrol etmek kolay değildir ve ne kadar yasak koyulursa koyulsun ne kadar sınırlandırılırsa sınırlandırılsın insanlar yine bir şekilde sosyal medyaya erişebileceklerdir.

(Visited 8 times, 1 visits today)