Merhaba değerli okuyucular. Bugün sizlerle günümüzde önemli bir yer edinen diyetisyenlik mesleği hakkında annem ile yaptığım röportajı aktarmak istedim.
Öncelikle diyetisyen kimdir ? Diyetisyen, sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümü eğitim ve öğretim programını en az dört yılda tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak “Diyetisyen” unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir.
+ Diyetisyen olabilmek için ne tür bir eğitim almak gerekiyor ?
– Sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekli.
+ Bu eğitim sürecinin iyi ve kötü yanları neler ?
– Kötü olarak sayılmaz ama hem teorik hemde pratik bir çok ders alıyorsunuz , iyi olarak da insanlara yardım edebildiğiniz ve yararlı olduğunuz bir meslek.
+ Diyetisyenlerin iş bulma olanağını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
– Son yıllardaki gelişmeler baktığımızda diyetisyenlerin sadece hastahanelerde sağlık alanındaki görevlerinin dışında , toplu beslenme yapılan birçok yerde (okul , otel , yemekhane vb.) yeterli dengeli beslenmeyi sağlamak ve uygulamak amacı ile çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca bireysel sağlıklı beslenme alanında danışmanlık hizmetleri de verebilmektedirler.
+ Diyetisyenlik mesleğinin de her meslek gibi zorlukları olabilir. Peki bu zorluklar nelerdir ?
– Yeterli ve dengeli beslenmeyi anlatmaya ve öğretmeye çalıştığımız kişi veya gruplarda beslenme alışkanlıkları ve tercihleri değişkenlik gösterdiğinden doğru seçimlerde bulunmak bazen zor olabilmektedir. Özellikle çocuk ve gençler de ” Fast Food” yiyecek alışkanlıkları , sağlıksız atıştırmalıklar ve gazlı içecek tercihleri yanlış beslenmelerine neden olabilmektedir. Bu sağlıksız beslenme alışkanlıklarından vazgeçirmek ve yerine sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmak çok kolay olmamaktadır.
Günümüzde diyetisyenlik sadece şişman kişilere zayıflamaları konusunda yardımcı olan ve diyet yazan kişi olarak algılanmaktadır. Oysa ki diyetisyen sağlıklı , yeterli ve dengeli beslenmeyi her yerde uygulamaya çalışan ve öğreten kişidir.
+ Son yıllarda diyetisyenlik mesleğini ne bu kadar gözde ve önemli ?
– Teknolojinin gelişmesi ile birlikte paketlenmiş hazır gıda üretimi git gide yaygınlaşmaktadır. Aynı zamanda kadınların çalışma hayatında aktif olarak yer alması ile birlikte evlerde sağlıklı tencere yemeğinin yerini hazır paketlenmiş gıdalar almıştır. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının git gide yaygınlaşması obezite , diyabet , hipertansiyon ve kanser gibi tedavisi zor hastalıkların görülmesini arttırmıştır. Türk toplumunda her üç kişiden biri fazla kilolu ya da şişmandır. Sağlıklı , doğru , yeterli ve dengeli beslenmenin önemi daha çok değer kazanmıştır.