TEKNOLOJİ ÇAĞINDA VE EĞİTİMDE DİJİTAL OKURYAZARLIK

Dijital okuryazarlık, dijital ortamda bulunan bilgilerin doğruluğunu anlayabilmektir. Peki, dijital okur yazarlığın teknoloji çağında önemi nedir?

Eğer teknoloji çağında dijital okur yazarlar olamazsak herkes yanlış bilgileri doğruymuş gibi algılarız. Mesela hasta insanlar hastalıklarıyla ilgili internetten baktıkları her şeyi doğru zanneder ve belki daha da fazla hasta olurlar. Örneğin, bir çocuk alerjiktir ama internette ölümcül olduğu yazıyorsa o çocuk ve ailesi çok strese girer. Şimdi diyebilirsiniz ki, “Dijital okuryazarlar olunca ne yapabiliriz?” Dijital okuryazar olunca alerji gibi şeylerin ölümcül olmadığını anlayabiliriz. Peki öyleyse dijital okuryazarlığın eğitimdeki önemi ne?

Dijital okuryazarlık bize internet ortamındaki doğru bilgilerin gelmesini sağlar, yani doğru öğrenmemizi. Öğrenciler ders çalışırken yanlış bilgiyi öğrenirlerse o bilgi zihinlerinde hep yanlış kalır. Mesela yeni bir öğretmene hayatında “a” harfi “e” diye öğretilirse o öğretmen çocuklara da öyle öğretir ve böylece bir nesil ve ilerisi yanlış öğrenir.

Peki, doğru bilgiye nasıl ulaşmalıyız ve nasıl dijital okuryazar oluruz? Bilgiye doğru ulaşmak için arattığımız sitelerin sonunda edu., org. gibi şeyler olmalı ve aratacağımız şeyleri tırnak içine almalıyız ve eğer dijital okuryazar olmak istiyorsak bulduğumuz bilgiyi diğer sitelerle karşılaştırıp genelleme yapmalıyız.

Sen de dijital okuryazar ol, yanlış bilgiye kanma!

(Visited 16 times, 1 visits today)