Yapay zekâ denince aklınıza ne geliyor? Bu soruyu birkaç sene önce sorsaydım muhtemelen robotlar, bilim kurgu filmleri, belki de uzaylılar aklımıza gelmekteydi. Son yıllarda ise ChatGPT ve Google Bard gibi büyük dil modellerinin geliştirilmesiyle birlikte üretici yapay zekâ araçları popüler hâle geldi. Artık yapay zekâ denince akla ilk olarak metin, fotoğraf, ses ve video üreten dijital araçlar geliyor. Peki son günlerde günlük hayatın her alanında kullandığımız yapay zekayı hangi alanlarda kullanıyoruz ?
Pek çoğumuz akademik hayatımızda yapay zekaya fazlasıyla ihtiyaç duyuyoruz. Örneğin yaptığımız ödevleri hocalarımızın görmesi için bir sisteme yüklüyoruz ve bu ödevler yapay zeka sayesinde hocamızın eline ulaşıyor ya da herhangi bir sunum yaparken sunumun dinamiklerini değiştirmek için yapay zekadan yardım alıyoruz. Yapay zekanın yaygın kullanıldığı bir başka alan ise sağlık sektörüdür. Yapay zekâ, doktorlara hastalıkların teşhisinde de yardımcı oluyor. Özellikle tıbbi görüntüleme alanında, manyetik rezonans (MR) veya röntgen gibi görüntüleri analiz ederek anormal durumları tespit edebiliyor.Ayrıca hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavi planlarının oluşturulması için önemli bulgular sağlıyor. Yapay zekanın tehşis konusunda bazen çoğu pröfesörden bile iyi olduğu söylenmektedir. Yapay zekâ teknolojisi, ulaştırma ve lojistik alanında, otomatik sürüş sistemlerinde ve trafik yönetimi için kullanılıyor. Örneğin bir sürücü olmadan kendi kendine gidebilen otonom araçlar yapay zekâ sistemleri ile mümkün olabiliyor. Pek yakında evimize kargo getiren yapay zekâ destekli robotları da görmeye başlayacağız.
Gün geçtikçe hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka uzmanların söylemiyle 20 yıl içerisinde bazı meslek gruplarında insanların yerine geçecektir. Hep beraber izleyip göreceğiz.