İnsanların hayatında uzun asırlardır bulunan teknolojiden hep bahsederiz. Fakat teknolojinin asıl anlamını çoğu kişi bilmez. Teknoloji çoğumuzun bildiği tanımı gibi sadece telefon ve bilgisayarlardan oluşmaz. Teknoloji bunların yanı sıra yeni icatlar üretmek için bulunan bilgi ve metotlardan da oluşur. Örneğin tarım, buhar gücü kullanımı vb. işlemler ve metotlar da aslında teknolojidir. Hatta atalarımızın ateşi bulması, tekerleğin icadı bile teknolojidir. Buradan anlaşılacağı üzere teknoloji hayatımızda hep vardı ve hep de olacaktır.
Teknoloji günümüzde de yapay zeka, sanal gerçeklik, biyo-teknoloji ve nano-teknoloji gibi yepyeni alanlarda gelişmesine devam etmektedir. Bu yepyeni gelişmeler ile teknolojinin iş hayatımıza da etki etmesinin kaçışı yoktur.
Teknolojinin iş hayatımızda bize sınırsız şekilde yardım ettiği gerçeğini inkar etmek mümkün değildir. En basitinden: benim bu bloğu yazdığım bilgisayar bile teknolojinin bir meyvesidir ve teknolojinin geçmiş yıllara kıyasla iş veriminde büyük bir artış doğurduğu gerçektir.
Teknolojinin bize bir çok konuda yardımı dokunsa da son zamanlarda geliştirilen ve özellikle bahsetmek istediğim bir buluş bulunmakta. Bu buluşun adı Sora. Artık çoğumuzun adını duyduğu OpenAI şirketinin yeni yapay zeka modeli olan Sora; birkaç sözcüğü videoya dönüştürebilme yeteneğini birkaç tıkla elinizin ucuna getiriyor. Bu buluş her ne kadar çığır açıcı bir gelişmeye benzese ve olsa da bir çok video editörünün işlerini ellerinden alabilir. Sora’nın yanında aynı şirketin malı olup artık adını çokça duyup aşina olduğumuz ChatGPT var. Çoğumuz ChatGPT’nin iyi yanlarına odaklansak da bu yapay zekanın da Sora gibi işsizliğe yol açma tehlikesi bulunmakta ve bu tehlike sandığımızdan çok daha yakın.
Yapay zekanın işsizliği tehdit etmesinin yanında şirketlerin uğraşması gereken bir başka konu da siber güvenliktir. Günümüzde neredeyse her bilginin bilgisayarlarla depolanmasıyla her geçen gün siber güvenliğin değeri daha da artıyor. Birkaç tane hacker’in uğraşıyla milyonlar, hatta milyarlar eden bilgiler çalınabiliyor.
Ancak teknoloji özellikle Covid-19 pandemisi dönemlerinde birçok şirketi batmaktan kurtarmıştır. Bunu ise uzaktan çalışma imkanlarıyla başarmıştır.
Sonuç olarak: tabii ki de teknolojinin sürekli hayatımızda olacağı barizdir ve teknolojinin hayatımızı kattığı yeniliklerle inanılmaz bir derecede kolaylaştırdığı doğrudur ancak teknolojinin özellikle yapay zeka alanındaki yeniliklerine acil olarak kısıtlamalar getirilmezse, bence büyük işsizlik skandalları bizi bekliyor olabilir. Bunun yanında günümüz şirketlerinin siber güvenliğe de verilmesi gereken önemi vermesi gerekmektedir.