İş Hayatında Teknoloji

Her geçen gün yenilenen ve gelişen teknoloji artık hayatımızın her yerinde. Artık teknoloji olmayan bir dünyada yaşamayı düşünmek bile zor geliyor. Teknolojinin iş hayatına olan katkılarınıdaha yeni görebiliyoruz. İnternet alışverişlerinin artması, sanal market alışverişlerinin yaygınlaşması, iş hayatında kullanılan teknolojik aletlerin artışa geçmesi, ufak bir metin ya da sunum hazırlanmasında bile yapay zekanın ve gelişen teknolojinin kullanılması göz ardı edilemez. Peki, teknolojinin iş hayatındaki rolü bir yıkıma mı sebep olur yoksa dönüşüme mi?

Aslında teknolojinin iş hayatında bir dönüşüme sebep olması kullanıma göre değişir. Örneğin; yapay zeka, dijitalleşme gibi teknolojiler iş yerlerinin iş yapma şeklini değiştirir ve daha hızlı, pratik bir yöntem kullanmalarını sağlar. Örneğin son dört yılda kendini gösteren sanal ortamlarda alışverişler insanların hayatını çok büyük ölçüde kolaylaştırdı. Eve yemek söylemek bir alışkanlık hâline geldi ve yemek şirketleri bu alışkanlığın üzerinden kar elde etti. Hem pratik hem kazançlı. İnsanlar bu metodun zahmetsiz olduğunu fark edince giysilerini, yemeklerini ve temel ihtiyaçlarını bile sanal yollardan talep etmeye başladılar. Ve bu bir bağımlılığa sebep oldu, kısacası tüketim çılgınlığı. Şirketler için bol karlı bir yöntem haline geldi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte en küçük bir sunum veya belgeyi yapay zeka hazırlayabiliyor bu da işçilerin zamanını tasarruf etmesine ve kolaya kaçmalarına sebep oluyor ve tabii ki bazen de daha profesyonel bir şekilde hazırlanmasına sebep oluyor. Bazı meslekler ise kendini tekrarlıyor veya bir dönüşüme uğruyor. Örneğin postacılar. Postacılar bundan 15-20 sene önce mektupları iletiyorlardı insanlara. Fakat günümüzde mektup yazan birine denk gelirsek büyük ihtimalle onu yargılarız çünkü gelişen teknolojiyle birlikte mektupların yerini e-postalar, e-postaların yerini ise kısa mesajlar aldı. Fakat postacılık mesleği bir dönüşüme uğradı ve artık internet üstünde yapılan alışverişlerin kargolarını getiren insanlar var.

Ancak teknolojinin getirdiği bazı kolaylıklar bazı mesleklerin sonu da olabiliyor ya da bazı ürünlerin. Ürün olarak gazeteler. Gazetelerin o dikkat çekici başlıkları, kendine has o dokusuna  rağmen şu anda pek bir piyasa değeri maalesef ki yok. Gelişen teknolojiyle birlikte her şey sanallaştı ve artık haberlere tek tıkta ulaşabiliyorsunuz. Semercilik, kalaycılık, yorgancılık gibi el emeğine dayalı meslekler yeni nesil tarafından ilgi görmezken, web tasarımcılığı, görsel iletişim tasarımcılığı, internet gazeteciliği gibi meslekler her geçen gün önem kazanıyor. Ayrıca çoğu insan tembel olmaya yatkınken yapay zekanın bizim işlerimizin neredeyse hepsini yapma kabiliyetine sahip olması da iş hayatında bir yıkım oluşturmaktadır.

Suyun bile fazlası zararken teknolojinin hayatımızın her evresinde bulunması ne kadar da iyi?

(Visited 60 times, 1 visits today)