Teknolojinin İş Dünyasında Varlığı Neden Bu Kadar Sorgulanıyor?

21. yüzyılın başından beri aldığımız duyumlardan bir tanesi ise yeni gelişen teknolojilerin iş dünyasında inanılmaz değişikliklere yol açacağıdır. Bazıları iş dünyasının batacağını düşünüyor, bazılarıysa şahlanacağını. Ama en çok bahsedilen ve yankı getiren muhtemelen milyonlarca insanın işinden olma ihtimaliydi. Bir kısım sırf bu yüzden teknoloji devriminin iş dünyasını kötü etkileyeceğini düşünüyor. Ancak bu konunun üzerine daha çok düşünülmesi lazım. İnsanlık kendi sonunu getirecek bir şeyi bu kadar rahat bir şekilde yapar mı?

Aslında giriş metninin sonundaki soruyu düşünülsün diye yazılmış bir soru. Evet, kendi sonunu belki getirmeyebilir, askeri olayları göz ardı ederek. Ama belirli bir kesimin sonunu getirecek. O tartışılmaz bir gerçek. İş dünyasını düşünürken sadece işçileri düşünmemiz çok yanlış. İş verenlerin de bu düşünceye katılması şart. İş verenler verdiği maaştan, sağladığı imkandan olabildiğince istifade edecek. Ya iş verenler çok çok düşük maaşlardan iş vermeye devam edecek, ya da insan gücünün yerini tamamen yapay zeka alacak. Ama yapay zekayı da insanlar kontrol ediyor. Bu da bir kesimi çok önemli hale getirecek. Yapay zeka mühendisliği, çok özel bir şey olacak. Belki dünyada en çok aranan çalışanlar yapay zeka mühendisliği mezunları olacak. O zamanki yapay zeka ve teknoloji diplomaları hiç olmadığı kadar önemli olacak. İnsanların şimdiden o bölümlere yönelmesi şaşırtıcı bir şey değil. Bu bir tesadüf de değil. Onun dışında medeniyeti kesinlikle etkileyecek. İnsanlar tembelleşecek, çünkü uğraşmaları gereken iş oldukça azalacak. İnsanların zeka ortalaması iyice düşecek. Çünkü kullanmaya gerek olmayacak, insanlar da bu doğrultuda dünyaya uyum sağlayacak. İşini kaybetme potansiyeline sahip kitlenin çoğu zaten o vakte emekli olacak. İnsanlar hala teknoloji konusunda bilinçli değil ve olmamakta oldukça ısrarcı. Böyle mevzuların büyük yankı uyandırmasının sebebi de bu. Aslında her şeyi sadece bir terim altında özetleyebiliriz: Doğal seçilim. Dünyanın gelişen yapısına adapte olmaya devam edenler dünyada üstün mevkilerde ve iyi yerlerde olacaklar. Adapte olamayanlar da tabiri caizse, elenecekler.

Bu sorunların oluşma sebebi insanların adapte olamama fobisi olabilir, çünkü eğer adapte olamazsak varlığımızı devam ettiremeyiz. Eğer teknoloji konusunda bazı insanlar yobaz tavırlarını korumaya devam ederse maalesef evrim ve medeniyetin gelişimi düşündüğümüz kadar kolay olmayabilir. Ama ilk defa bir nesle bu kadar ağır bir bilgi yüklemesi yapıldı. Bunların hepsi de önceden bulunmayan bilgilerdi. Umuyorum ki tek problem insanların bu yeniliğe kolay alışamamasıdır.

(Visited 5 times, 1 visits today)